No és broma: riure allarga la vida

Riure 15 minuts al dia allarga la vida 4 anys i mig. Aquesta ja va ser la principal conclusió, ara fa cinc anys, d’un estudi de la Universitat de Navarra dirigit per la catedràtica en Bioquímica Natalia López Moratalla, una hipòtesi cada cop més contrastada i a la qual s’hi han sumat diferents investigadors d’arreu del món. Els experts coincideixen en que ha de tractar-se d’un riure natural i veritable, fruit d’una actitud positiva, optimista i predisposada a riure’s de tot, fins i tot d’un mateix. És a dir, per viure més temps, també hem d’afrontar la vida amb una actitud autocrítica des del punt de vista de reconèixer que, com tothom, tenim els nostres propis defectes.

No entrarem en els detalls dels estudis que corroboren les propietats beneficioses del riure, però es tracta d’investigacions a partir de les reaccions bioquímiques del cervell davant d’acudits i altres estímuls d’humor, així com descobertes del gran especialista mundial en el riure, el professor britànic Richard Wiseman. Totes les investigacions apunten a la dada estadística dels prop de 4,5 anys que pot allargar la vida el fet de riure diàriament uns 15 minuts, però també als beneficis més directes sobre facetes concretes de la nostra salut: riure activa la circulació, oxigena la sang del cervell, eleva el llindar de dolor i, segons la Societat Espanyola de Naurologia, redueix del 40% el risc de patir malalties cardiovasculars.

Vaja, riure és una mesura saludable que, de fet, ja dóna peu a tota una actitud saludable: la de tenir la capacitat de riure’ns de tot i de tothom, fins i tot d’un mateix. En una frase que s’ha fet cèlebre entre els seus subordinats, el cap del servei d’Oncologia Mèdica de l’hospital de Valdecilla (Santander), Jaime Sanz Ortiz, diu que “riure’s de tot pot ser propi de rucs, però no riure’s de res és de pressumptes babaus”. Doncs això: a riure, que són dos dies 🙂