Oli d’oliva per fregir i oli de gira-sol per amanir?

Hi ha un mite, instal¬∑lat durant generacions, que diu que l’oli d’oliva √©s per amanir i el de gira-sol, per fregir. Mentida. No nom√©s perqu√® l’oli d’oliva √©s millor en tots els aspectes (excepte en el cost, clar), sin√≥ perqu√® el de gira-sol i de qualsevol altra llavor s√≥n m√©s saludables per amanir que escalfant-los a la paella.¬†Arribats aqu√≠, un apunt important: l’oli de gira-sol √©s saludable. Dit aix√≤, qualsevol oli pateix un proc√©s d’oxidaci√≥ a alta temperatura (un fet que desencadena reaccions en les mol¬∑l√®cules de greixos que generen alguns elements t√≤xics, per entrar poc en detalls); i √©s l’oli d’oliva el que resisteix millor aquest proc√©s.

Per tant, si heu de coure o fregir, el m√©s indicat √©s l’oli d’oliva. Si opteu pel de gira-sol, procureu escalfar-lo el m√≠nim i no reutilitzar-lo. Podeu pensar que aix√≤ us far√† gastar m√©s, per√≤ hi ha moltes altres formes d’estalviar i poques inversions tan importants com la salut.

Mentrestant, penseu que l’oli de gira-sol √©s un bon aliat a la cuina, especialment per amanir. √Čs un ‘canvi de xip’, efectivament, per√≤ us pot ajudar a millorar plats amb el seu gust suau, que podeu combinar amb un vinagre tamb√© suau i lleuger com pot ser el de poma.

Finalment, alerta amb l’oli d’oliva que no sigui verge (per no dir verga extre) per als fregits. L’oli d’oliva refinat, sotm√®s a processos qu√≠mics per a la seva extracci√≥, pot servir a la cuina per amanir per√≤ continua sent molt pitjor que el verge (extret de primera premsada en fred) per ser sotm√®s a altes temperatures. El verge i l’extra verge (l’√ļnica difer√®ncia entre ells √©s la qualitat i l’acidesa) han estat extrets per sistemes mec√†nics, en fred i, per tant, sense possible oxidaci√≥ durant el proc√©s, fet que el diferencia del que no √©s verge, que √©s una combinaci√≥ entre el verge (m√≠nim 10%) i el refinat (m√†xim 90%). En un altre post procurarem explicar-ne les difer√®ncies amb m√©s profunditat.

En definitiva, davant del dubte, sempre oli d’oliva verge extra. M√©s car quan el compres¬†per√≤, indubtablement,¬†una gran inversi√≥ de futur.