Aquest agost, no pateixis pels canvis d’hàbits dels nens

Ens trobem a l’agost i, ara més que mai, la vida dels nostres fills es descontrola. Les rutines es redueixen a la més mínima expressió i comences a preocupar-te. Si això és, més o menys, el que vius, aquest article et tranquil·litzarà. Comencem per una afirmació clara i concreta: segons molts experts, el canvi de rutines de l’estiu és molt positiu per al desenvolupament personal dels nens i nenes. Per què? Aquí tens alguns arguments:

  1. Lluny de la zona de confort. Les rutines “endrecen la vida” dels nens (com les nostres) i els fa estar tranquils, serens, còmodes, segurs. Però, alhora, la rutina comporta un grau de previsió i una certa monotonia que és important trencar ocasionalment. Trencar la rutina implica, en molts casos, sortir de la zona de confort (també per als pares, és clar), i això els ajuda a créixer emocional i intel·lectualment, els aporta vivències que no havien tingut, els ensenya que algunes normes es poden trencar (com a excepció).
  2. Socialització. Visitar llocs diferents, “viure la nit” mentre els pares allarguen la sobretaula d’un sopar (i troben algun “nou amic” en alguna taula del costat), anar de campaments, fer cursets de natació, un campus esportiu, un casal, tot allò que sigui radicalment diferent d’anar a l’escola altera els hàbits i les rutines (mengen a hores diferents, es lleven abans o després, van a dormir a hores diferents cada dia) i, al mateix temps, els ajuda a socialitzar amb altres nens i nenes amb els quals comparteixen la complicitat de saltar-se les normes. Això no vol dir comportar-se malament, sinó que pot consistir, simplement, a llençar pedres al riu o menjar gelat per berenar.
  3.  Pares còmplices. “Fer els ulls grossos” amb els horaris d’anar a dormir o de menjar, no fer cas a una sessió de banyera o comprar un regal “perquè és avui” allunya els pares del paper que han de jugar durant la resta de l’any. Esteu de vacances i pots mostrar al teu fill o filla la teva faceta més permissiva, fet que també servirà per valorar la importància de “portar-se bé” quan no hi ha vacances.
  4. Bon moment per “deixar-los manar”. Les vacances també són una bona ocasió per demostrar que, de forma excepcional i només perquè esteu de vacances, el nen o nena pot decidir-ho gairebé tot. No és tan complicat com pot semblar: simplement, si anem a la platja, li podem demanar on vol que estireu les tovalloles i si aneu a dinar, pot escollir el restaurant, el lloc on seure i el que vol menjar (i també pot ser divertit que decideixi què han de menjar els pares). Això l’ajuda a desenvolupar la seva personalitat i a prendre decisions, com fan els grans.

A hores d’ara, potser us preguntareu: costarà recuperar els hàbits i les rutines després de vacances? La resposta és absolutament negativa. Els infants són molt més intuïtius que els grans, tenen menys prejudicis i la ment molt més oberta que nosaltres, i són capaços de distingir perfectament entre els hàbits vacacionals i els de la resta de l’any. De fet, i precisament, saltar rutines durant les vacances els ajuda a fer aquesta diferenciació i a valorar encara més la importància de “tornar a la normalitat” coincidint amb el retorn a l’escola. En realitat, ens fa més mandra a nosaltres que a ells (independentment del que exterioritzin). Tornar a l’escola i recuperar els hàbits de “durant l’any”, en el fons, els retorna a la zona de confort, una vida endreçada que els fa estar tranquils i segurs. Una mica més avorrits, potser, però molt més còmodes.

Bones vacances!