Dormir en quantitat i qualitat, tan important com menjar o beure

Tot i no ser gens recomanable per a la nostra salut, podr√≠em estar setmanes sense menjar i dies sense beure, per√≤ dif√≠cilment podr√≠em passar m√©s de 48 hores sense dormir. I √©s que el son √©s imprescindible per mantenir les funcions vitals, mentre la falta de son pot convertir en in√ļtils¬†tots els nostres esfor√ßos per cuidar-nos. √Čs m√©s: no hem de parlar nom√©s de les hores que dormim sin√≥ de la qualitat amb qu√® ho fem. A continuaci√≥ te’n donem tots els detalls.

Per a qu√® serveix dormir? Mentre dormim, no nom√©s descansem. Si fos aix√≠, en tindr√≠em prou amb estirar-nos al sof√† i mirar la televisi√≥. “B√©, si mirem la televisi√≥ no descansa el nostre cap”, podr√≠em pensar. Per√≤, mentre dormim, el nostre cervell tampoc no para de treballar. Aix√≤ s√≠: treballa de forma lliure, inconscient, no podem controlar els nostres somnis i aix√≤ ajuda a afian√ßar els records del dia anterior i, alhora, a fer una “posada a punt” de la nostra mat√®ria gris.

Aquest √©s el veritable valor del son: mentre dormim, el cos (no nom√©s el sistema nervi√≥s) es regenera, guareix danys cel¬∑lulars, relaxa tots els teixits, elimina toxines i contribueix a regular totes les nostres constants. En un s√≠mil inform√†tic, vindria a ser una combinaci√≥ de reiniciar, actualitzar, desfragmentar el disc i engegar l’antivirus, tot alhora.

Qu√® passa si no dormim? O si no dormim prou hores. D’entrada, estem de mal humor, irritables, pessimistes. √Čs l√≤gic: una mala nit ens passa factura en l’estat d’√†nim perqu√® el nostre cervell est√† cansat i el cos no ha tingut temps de recuperar-se del dia anterior, per√≤ a m√©s les c√®l¬∑lules no s’han regenerat prou b√© i aix√≤ ens genera una sensaci√≥ de malestar semblant a quan estem incubant o ens estem recuperant d’un refredat.

Per√≤, si en comptes d’una mala nit ja estem parlant d’una acumulaci√≥ de falta de son o de mala qualitat del son durant setmanes o mesos, el mal humor es converteix en un mal menor: les hormones de l’estr√©s (l’adrenalina, el cortisol) augmenten a la sang, fet que eleva la¬†tensi√≥ arterial; els ritmes del cor es desequilibren i el sistema immunitari comen√ßa a fallar; patim ansietat, angoixa, podem arribar a al¬∑lucinar i a no dominar els nostres pensaments ni les nostres accions. La majoria de persones, si no dorm√≠ssim durant tres dies seguits, podr√≠em patir danys irreversibles o, fins i tot, morir.

Quantes hores hem de dormir? En general, els adults haur√≠em de dormir entre 7 i 9 hores per nit, una dada que va en funci√≥ de les necessitats pr√≤pies de cada persona. A mesura que ens fem grans, tendim a necessitar dormir una mica menys, per√≤ igualment √©s recomanable¬†no dormir menys de 6¬†hores. ¬†Les hores de son s’incrementen amb els nens: els adolescents entre 8 i 10, els escolars entre 9 i 11 i els preescolars entre 10 i 13. Fins als 2 anys encara molt m√©s, sempre d’acord amb les indicacions del pediatre (com en la resta de casos, evidentment aquest article √©s merament informatiu i no t√© car√†cter cient√≠fic). Dit aix√≤,¬†√©s important tenir en compte que l’exc√©s d’hores de son¬†tamb√© pot ser perjudicial.

Nom√©s es tracta de dormir les hores “que toca”? De cap manera. Tamb√© hem de dormir b√©. Si ens despertem cansats, amb molta son, si tenim sensaci√≥ que “ens arrosseguem” durant tot el dia, pot significar que no dormim b√©, no descansem correctament i, potser, patim algun transtorn del son. Un cas molt corrent en aquestes situacions √©s l’apnea del son: interrupcions involunt√†ries de la respiraci√≥ mentre dormim que fan que no oxigenem prou.¬†En tot cas, si notem que no dormim b√©, hem d’acudir immediatament al metge de cap√ßalera i posar-nos en mans de professionals; tranquils, es pot curar.

Tanmateix, dormir correctament (en quantitat i qualitat) √©s imprescindible per a la nostra salut i ho hem de tenir sempre present quan ens plantegem anar a dormir o allargar l’estona davant del televisor, quan tenim possibilitat de fer una migdiada i no sabem si “aprofitar el temps” en una altra q√ľesti√≥. De fet, la majoria tenim la sensaci√≥ que dormir consumeix temps, quan, en realitat, ens ajuda a aprofitar al m√†xim el temps que passem¬†desperts.