Cereals integrals per millorar la salut, no per perdre pes

Hi ha un mite que conv√© trencar: menjar cereals integrals no aprima. Dit aix√≤, √©s veritat que, dins d’una dieta equilibrada i lleugera, menjar integral sempre¬†ens¬†ajudar√† a baixar quilos. Per√≤ el que ha de pesar m√©s (mai millor dit) a l’hora de ‘passar-te’ a l’integral s√≥n un conjunt de factors relacionats amb la salut i la qualitat de vida, des d’una millora del tr√†nsit intestinal fins al combat contra els excessos de sucre i colesterol.

Abans de res: qu√® significa “integral”? Vindria a ser el mateix que dir “sencer”, i significa que no ha passat pel¬†proc√©s de refinament a qu√® s√≥n sotmesos els cereals “blancs”. O sigui, el pa blanc, per exemple, est√† fet a partir de farina refinada,¬†despr√©s d’un proc√©s que ha eliminat el pericarpi (la pell de la llavor) i una bona part del germen (l’embri√≥ d’aquesta llavor). Per contra, el cereal integral conserva aquestes dues parts, i aix√≤ fa que tingui m√©s fibra per√≤, a m√©s, tamb√© estigui compost d’altres nutrients no energ√®tics com vitamines E i del grup B i diferents minerals essencials.

Amb tot això, què podem afirmar?

  1. El cereal integral té les mateixes calories que el refinat, ja que el procés de refinament no altera el seu valor energètic.
  2. Tot i així, el cereal integral té molta fibra i, a més de millorar el trànsit intestinal, frena la sensació de gana i pot ajudar a controlar el pes.
  3. Independentment de si volem perdre pes o no, menjar integral ens ajudarà a portar una vida més sana i equilibrada ja que el perfil nutricional sí que canvia radicalment: vitamines, minerals i altres nutrients essencials per a la nostra salut.
  4. L’integral ajuda a reduir nivells de colesterol a la sang i, per tant, contribueix a reduir riscos de malaltia cardiovascular.
  5. El cereal integral est√† indicat per a persones amb diabetis, pel seu baix √≠ndex gluc√®mic. El principal valor afegit de l’integral √©s que, en ingerir-lo, no provoca pics gluc√®mics alts i, per tant, la necessitat d’insulina √©s menor.

Finalment, una recomanaci√≥ a favor d’una dieta no nom√©s sana sin√≥ el m√†xim d’equilibrada possible: sempre que sigui possible, √©s important menjar el m√†xim de varietat de cereals, des del m√©s tradicional (blat o arr√≤s) fins al m√©s ex√≤tic (com el millo o els pseudocereals quinoa, s√®sam o fajol), passant per vells coneguts (ordi, civada i espelta) i tot el que ens deixem recomanar. Salut i bons aliments!