El nabiu, aliment terapèutic

Sovint, com més costa aconseguir una fita, més la desitgem. També passa amb les persones: com més esquerpes, més curioses. I hi ha un fruit molt especial que no només es fa desitjar a taula, sinó que milers d’agricultors sospiren per fer-lo baixar de la muntanya i cultivar-lo: el nabiu.

El nabiu, amb qualitats nutricionals i propietats terapèutiques absolutament indiscutibles, és un arbust de mitja i alta muntanya: el trobem entre els 600 i els 3.000 metres de les muntanyes europees i americanes. I, a diferència de molts altres fruits del bosc (com la maduixa o el gerd), ha estat molt difícil domesticar-lo i garantir una producció agrícola rendible. De fet, el segon país productor mundial, el Canadà, encara obté els nabius majoritàriament de la recol·lecció silvestre.

La majoria de nabius que consumim venen dels Estats Units o França. Però ja en comencem a trobar de la península ibèrica (Galícia, Astúries i Huelva, principalment) i a Catalunya s’estan fent passos importants per conrear-los. No és fàcil la domesticació d’aquest fruit esquerp, però pot ser una gran inversió. De fet, a Andorra el govern està destinant molts ajuts al que es considera un conreu de gran futur, per les qualitats contrastades d’aquest fruit ric en antioxidants, minerals i vitamines.

I és que el nabiu, amb els seus enzims beneficiosos per a l’organisme i la seva especial aportació de vitamina C, antioxidants i minerals, és un excel·lent antibacterià i un remei natural contra les infeccions d’orina. També és un tònic venós que contribueix a la millora del flux sanguini, i posseeix substàncies enforteixen la pell i li aporten vitalitat; a tenir en compte de cara a la temporada de bronzejat!

Podeu menjar un grapat nabius, ja siguin negres o vermells, per esmorzar o a mitja tarda. El podeu afegir a l’amanida o com a acompanyant de gelats o postres. En podeu fer melmelada amb un bon sirop d’agave o, simplement, beure’n un suc o un batut en combinació amb altres fruites. Una recomanació: mentre en mengeu o beveu, penseu en l’essència d’aquest meravellós fruit de muntanya.

De fet, amb el nabiu pujareu millor a la muntanya perquè ajuda a combatre el cansament de cames i a prevenir les rampes. És, talment, com si se’ns contagiés l’ADN feréstec del fruit més esquerp del món.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regió 7, el 17 de Juny de 2018