El país més prim

Al Japó, el país dels lluitadors de sumo, tenir sobrepès està fora de la llei. Fa 10 anys, el govern va obligar les empreses a mesurar periòdicament la cintura dels seus treballadors. Si sobrepassen una mida en concret, són obligats a assistir a sessions terapèutiques d’aprimament durant tres mesos. La veritat és, però, que poca feina han tingut els terapeutes, perquè ja fa temps que el Japó és el país desenvolupat “més prim” del món. El motiu principal és la dieta.

La dieta japonesa és la principal responsable de l’índex d’obesitat del Japó: el 3,5%, cinc vegades inferior a l’estadística espanyola i deu vegades per sota que els Estats Units. Això ha creat autèntica discòrdia vers la que fins ara semblava la dieta saludable per excel·lència: la nostra, la mediterrània. I és que la dieta que compartim amb Itàlia i Grècia concorda amb la japonesa en una premissa: totes dues es basen en la salut.

Tant la japonesa com la mediterrània donen un pes fonamental a les verdures i els cereals (ells amb més arròs, nosaltres amb més pa i pasta). Però la mediterrània, a part de disposar de molta més fruita, també té més carn i més greixos, que la gastronomia japonesa supleix amb molt més peix, algues i productes derivats de la soja, amb molta proteïna de qualitat. També canvia el cafè pel te verd, beguda inseparable de la seva tradició i carregada d’antioxidants.

Per tant, la dieta japonesa té molta més proporció de proteïnes vegetals i carbohidrats. I aquesta és una gran contradicció: si els hidrats de carboni sempre s’han associat al sobrepès, per què els japonesos no s’engreixen? Diferents estudis científics ho relacionen amb dos factors: d’una banda, els japonesos caminen molt més que els catalans, prop de 10.000 passes diàries; de l’altra, mengen més vegades al dia i en menors quantitats. Una bona lliçó per als que mai tenim temps per berenar o per fer un mos a mig matí.

Els asiàtics són més disciplinats que els llatins, i aquí crearia una autèntica convulsió obligar les empreses a mesurar la cintura dels treballadors. Si us sembla bé, comencem al revés: proveu la dieta japonesa, que, tot sigui dit, en la majoria de receptes es pot seguir a partir de productes de proximitat. Aprofiteu per seguir les pautes nipones: cinc o sis àpats al dia, menjar en poques quantitats i, si podeu, aneu caminant a tot arreu on pugueu. Arigatou!

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regió 7, el 7 d’Octubre de 2018