5 aliments de tardor

Aquesta estaci贸 es caracteritza per posar al nostre abast aliments que s贸n aut猫ntiques joies nutricionals. Despr茅s de l’explosi贸 de color i sabor de les fruites i hortalisses de l’estiu, deixant enrere els rics fruits de setembre, els 煤ltims mesos de l’any ens proposen rics aliments, com aquests 5 aliments imprescindibles de la tardor.

1. Els bolets: El rei dels boscos, molts d’ells s贸n una aut猫ntica, capa莽os per si sols de donar totes la personalitat a qualsevol plat: a la planxa, saltejades, guisades, a remenats o risottos. Si surts al camp a ca莽ar-los, 茅s important que els coneguis b茅 i, en cas de dubte, rebutjar-los. Evitar脿s problemes si els compres a la teva fruiteria de confian莽a.

2. Les cols:聽La forta olor que desprenen en la cocci贸 o la fama de generar flatul猫ncies en la digesti贸 s贸n els aspectes negatius d’unes verdures especialment riques, que aporten a la nostra dieta molts beneficis nutricionals i gastron貌mics. Col, coliflor, cols de Brussel路les, col o naps鈥 Qualsevol d’elles 茅s una bona opci贸: no hi ha excuses per no beneficiar-se’n.

3. Els llegums: Llenties, cigrons, mongetes, p猫sols. Els llegums hi s贸n tot l’any, per貌 s’adapten perfectament a la tardor i als primers freds: 茅s el moment de gaudir dels millors plats de cullera. I recorda que per si sols no engreixen, sin贸 que tot dep猫n dels ingredients amb qu猫 els acompanyis. Una bona opci贸 per consumir-los s贸n amb els nostres Cuits al Buit.

4. Els c铆trics: Aquestes bombes de vitamines s贸n la fruita de tardor per excel路l猫ncia. Mandarines, taronja, aranja. S贸n fruites riques sobretot en vitamina C (o 脿cid asc貌rbic). Amb nom茅s una taronja es poden cobrir les necessitats di脿ries d’aquesta vitamina antioxidant (encara que no n’hi haur脿 prou per a lliurar-te del refredat) i, a m茅s, aporten molta fibra. Aquesta tardor, que no et falti un c铆tric a la dieta.

5. Els fruits secs:聽S贸n aliments molt nutritius i energ猫tics, un concentrat de prote茂nes, greixos i bones dosis de vitamines, minerals i fibra. Les seves bondats nutricionals n鈥檃consellen la pres猫ncia en la dieta mediterr脿nia cada dia. Amb un grapat de fruits secs naturals n’hi ha prou: aix铆 no et passar脿s de calories.

Font: OCU (Organitzaci贸 de consumidors i usuaris)