Al·lèrgens, un repàs a les icones

Aquells que pateixen algun tipus d’al·lèrgia o intolerància alimentària tenen aquest tema ben après. S’han acostumat a llegir minuciosament les etiquetes dels productes, buscant si contenen algun dels aliments que no poden consumir. I, des de fa ja un temps, també podem trobar aquesta informació als menús de molts restaurants en forma de petites icones.

Per si encara no coneixeu aquestes icones, o bé voleu més informació sobre els al·lèrgens i la normativa vigent, aquest text tractarà de solucionar dubtes respecte a un tema més seriós del que a vegades pensem. Hem de pensar que aliments que per a molts són inofensius o innocus, per a altres persones poden arribar a ser, fins i tot, mortals.

Quins aliments provoquen al·lèrgia?

La veritat és que la llista d’aliments que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies és bastant més extensa del que pot arribar a semblar en un primer moment. Tot i això, un percentatge al voltant del 90 % dels casos estan protagonitzats per un petit grup format per 7 aliments i els seus derivats:

  • Formatge
  • Ou
  • Peix
  • Crustacis
  • Farina
  • Soja
  • Cacauets i altres fruits secs

Les icones dels al·lèrgens

Un cop coneixem els aliments amb més “perill”, hem de passar a estudiar quins són els 14 al·lèrgens alimentaris que han de ser senyalitzats als negocis i establiments que serveixen menjar sense envasar:

Api: És un aliment que podem trobar fàcilment a diferents condiments, amanides, sopes, cremes i salses.

Cacauets: Un aliment que podem trobar en molts llocs, com olis, galetes o salses, en forma de traces. També entren dins d’aquest grup els aliments que continguin maní.

Cereals amb gluten: Aquesta selecció inclou qualsevol varietat de blat, civada, sègol, ordi o espelta. Queden exclosos els xarops de glucosa de blat o ordi i els cereals utilitzats per fer destil·lats alcohòlics.

Crustacis: Qualsevol producte elaborat amb gambes, cigales o llagostes,  incloses també totes les possibles traces.

Fruits secs amb closca: Nous, ametlles, avellanes, anacards, etc. S’ha d’anar amb compte perquè podem trobar aquests ingredients en aliments com el pa, galetes,  postres, etc.

Llet: Tots els aliments que tinguin a veure amb la lactosa, excepte l’utilitzat per fer destil·lats alcohòlics. Llavors, en aquest grup tenim productes com la mantega, formatge, nata o iogurts.

Mol·luscs: Aquí entra qualsevol producte que contingui marisc, com caragols, ostres, calamars, pop o muscles, per exemple.

Mostassa: Productes que continguin qualsevol variació, tant la seva forma més coneguda com marinats o llavors.

Ous: Un ingredient realment comú i, per tant, fàcil de trobar en molts plats com postres, arrebossats, salses o pastes.

Peix: Tot producte que contingui peix, excepte la gelatina utilitzada com a complement vitamínic o preparats carotenoides, així com la gelatina de peix utilitzada com a clarificant de la cervesa o el vi.

Sèsam: Un producte que podem trobar com a condiment a diferents receptes en forma de llavor, oli i farines.

Soja: Es fan diversos productes com salses, olis i pastes. Tot i això, no s’ha d’informar si conté oli o greix de llavor de soja totalment refinat.

Sulfits i diòxid de sofre: Producte utilitzat en conservants per a crustacis, fruites deshidratades o productes carnis. La seva presència ha de ser en concentracions superiors a 10 mg/kg o 10 mg/l.

Tramussos: Hem d’anar amb compte, ja que els podem trobar en diferents receptes en forma de farines o llavors.

Pregunta i informa’t

Si ets intolerant a algun aliment, has d’anar amb molt de compte. Pensa que molts ingredients o productes poden trobar-se camuflats d’alguna manera i no adonar-te que són allà. Sempre que tinguis un petit dubte sobre algun aliment, pregunta. I, si veus que la carta que llegeixes no té les icones i no has trobat la informació enlloc, o bé no l’has escoltat, informa sempre al cambrer o a l’establiment de la teva al·lèrgia o intolerància.