Història d’una pera

El bandoler Perot Rocaguinarda o Perot Lo Lladre (Lluçanès, s. XVI) ben poc es podia imaginar que Miguel de Cervantes s’inspiraria en ell en la segona part del Quixot sota el sobrenom de “La Pera”. Encara menys, que aquest fos l’origen, segons molts lingüistes, de l’expressió tan catalana com castellana “ser de l’any de la pera”.

Ser de l’any de la pera no només vol dir ser antic com en Perot. També vol dir estar desfasat, caducat, obsolet. Paradoxalment, ben al contrari de la fruita que mai no passa de moda, la nostra estimada pera; i, encara menys, la que per mi és la joia de la corona d’entre les més de 30 varietats d’aquesta fruita que hi ha al mercat: la pera llimonera.

La llimonera és una pera dolça i de carn lleugera, que en el seu moment òptim de maduració es desfà a la boca. Just es cull a l’inici de l’estiu a Catalunya, especialment a les terres de Ponent, que és un dels territoris de major producció d’aquesta varietat a Europa. Una vegada més, tenim el privilegi de viure en un lloc on gaudir de tanta fruita acabada de collir.

Una peça de pera llimonera tan sols aporta 70 calories gràcies al seu alt contingut en aigua (85%) i en fibra. Conté hidrats de carboni de molta qualitat que contribueixen a regular els sucres de l’organisme, així com un gran nombre i varietat de vitamines i minerals, el 53% dels quals alcalins; això és molt important per al nostre organisme, que necessita contrarestar els àcids als quals estem contínuament exposats i exposades.

De la pera llimonera, però, no paro tanta atenció a les propietats nutricionals com a les organolèptiques. En altres paraules: com ve de gust, berenar pera llimonera sota una bona ombra, sempre a prop de l’aigua! És la pera, oi?

Com la del Perot Lo Lladre, aquesta expressió també porta història al darrere. Al segle XVII, Estambul tenia el mercat més luxós del Pròxim Orient, ubicat al barri de Péra. Ben aviat es va popularitzar entre els comerciants de la península Ibèrica l’expressió “això és la pera” per dir que un article era el millor que hi havia. Avui, els catalans tenim una forma d’exagerar-ho encara més: això és la pera llimonera.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 28 de juliol de 2019