Consells per conservar la fruita fresca a l’estiu

És ben conegut el fet que, a l’estiu, és molt més difícil conservar la fruita fresca. Les altes temperatures o la humitat provoquen que, al final, hàgim de llençar fruita que s’apila a la nostra nevera. A més de tractar-se d’una molèstia, aquest desaprofitament també és un problema en l’àmbit medi ambiental i de la sostenibilitat. Al voltant del 20% dels aliments que consumim a Espanya acaben a la brossa.

Per tal d’evitar-ho, a Grup Llobet us volem donar uns consells per tal de mantenir la fruita fresca i en les millors condicions per ser consumida. A més, ja sabeu que és recomanable prendre cinc peces de fruita al dia. I a l’estiu, a qui no li ve de gust una refrescant peça de fruita?

  1. Compra el que menjaràs

Aquest és un consell obvi, però que no va malament recordar. Potser no és necessari portar una planificació en una full d’Excel amb els plats que menjarem durant la setmana, però sí que és recomanable fer una previsió. Si no, es possible que comprem més del que després necessitarem i, en el cas de la fruita, és probable que no la puguem consumir i l’haurem de llençar.

  1. Nevera, sí o no?

La veritat és que aquesta pregunta té diferents respostes. Si feu una cerca, trobareu recomanacions on s’afirma que sí que s’ha de guardar a la nevera, altres que no i opinions diferents que diuen que depèn del tipus de fruita. Cal tenir en compte alguns factors com les característiques de la fruita o la temperatura. Si la temperatura no és massa alta, els cítrics o els meló poden conservar-se fora. Un altre cas és el de la fruita tropical, ja que no és gens amiga del fred. La fruita madura, per la seva banda, sí s’ha de guardar a la nevera, ja que, d’aquesta manera, es desaccelera el procés de maduració. Els plàtans, per exemple, es posen negres al frigorífic. Una manera de conservar-los pot ser embolicar-los en paper de diari abans de guardar-los a la nevera.

En aquest punt és important, fins i tot, com organitzem la nevera. Els calaixos, per exemple, compleixen la funció d’emmagatzemar la fruita i la verdura, ja que conserven una temperatura més baixa per evitar la deshidratació dels aliments. En aquesta línia, alguns aliments com les maduixes, poden conservar-se a la nevera però evitant la humitat (podem ajudar-nos d’una bossa de paper).

  1. El plàstic, un enemic

Un gest habitual és, just quan arribem de fer la compra, guardem la fruita directament a la nevera dins la mateixa bossa de plàstic, sigui perquè anem amb presses o estem cansats i volem acabar ràpidament. Aquest és un hàbit desaconsellable i és que, a la nevera, les bosses de plàstic mantenen la humitat i la fruita no es pot oxigenar correctament, de manera que acaba fent-se malbé.

  1. Rentar-la sí, però abans de consumir

Un altre hàbit bastant estès és el de rentar la fruita quan l’acabem de comprar. Evidentment, s’han de rentar per seguretat, però és millor fer-ho just abans de menjar-la. I és que l’aigua pot afectar negativament la peça de fruita un cop és a la nevera. Recorda que hi ha fruita que és millor guardar-la en llocs secs.

  1. No la guardis tallada

Oblida el ganivet! Tallar la peça de fruita per facilitar el seu emmagatzematge és contraproduent, ja que s’oxida ràpidament i això perjudica la seva conservació. En el cas de peces de fruita més grans, com pot ser el meló, si en fem trossos, el més aconsellable és cobrir-los amb film transparent.

  1. Treu profit de la fruita madura

Tant si has comprat la fruita madura sense adonar-te’n, com si ha madurat mentre la tenies a casa, encara que el primer impuls sigui llençar la fruita, no sempre ha de ser així. Aquesta fruita encara es pot aprofitar de diverses maneres com és fent batuts (una altra forma de conservar la fruita, per cert), o congelar-la per utilitzar-la més endavant per fer postres, per exemple.

Es calcula que, a Espanya, cada família llença uns 13 kg de fruita i verdura a l’any. Com ja hem dit, no és una dada positiva per a la sostenibilitat i el medi ambient, així que el nostre compromís és el d’intentar reduir aquesta xifra i gaudir de la fruita en les millors condicions possibles.