El rei del mango

Diu la religi贸 budista que el seu fundador, siddharta Gautama, va ser il路luminat sota un arbre de mango fa m茅s de 2.500 anys. Ja feia prop de dos mil路lennis que es conreava a l鈥櫭峮dia, per貌 no seria fins al segle XVI quan es va comen莽ar a globalitzar. El gran precursor va ser l鈥檈mperador indi Akbar (s. XVI), el 鈥淩ei de reis鈥, que va plantar 100.000 arbres de mango als peus de l鈥橦im脿laia. A m茅s de bon governant, va ser un gran visionari.

Avui, el mango 茅s una fruita universal que es conrea a totes les zones tropicals i subtropicals del planeta. 脡s un dels pocs productes que van fer el cam铆 invers de la colonitzaci贸 americana fins al punt que molts pensen avui que 茅s un fruit aut貌cton de les Antilles. Res m茅s lluny de la realitat. De fet, l鈥櫭峮dia continua sent el gran productor mundial de mango: cada any en surten uns 14 milions de tones, dues terceres parts de la producci贸 mundial.

He de recon猫ixer que les propietats nutritives del mango pulveritzen les organol猫ptiques. En altres paraules: els seus beneficis per a la salut s贸n molt m茅s potents que el seu sabor, la seva olor, el seu color o la seva textura. 脡s, de fet, un dels antioxidants m茅s efectius: l鈥脿cid m脿lic, les vitamines dels grups A i C i els flavonoides que cont茅 contribueixen a eliminar els radicals lliures de la sang. Tamb茅 t茅 efectes depuratius i d鈥檃lcalinitzaci贸 de la sang.

La polpa cont茅 una gran proporci贸 de fibra i 茅s molt rica en minerals. El seu alt contingut en magnesi i potassi el fa indicat per prevenir l鈥檕steoporosi i evitar les rampes musculars, aix铆 com per regular la pressi贸 arterial. Tamb茅 茅s significativa la seva aportaci贸 de ferro i en enzims que afavoreixen l鈥檃ssimilaci贸 de nutrients, 茅s a dir, que fan que el nostre organisme els capti millor.

Sempre he pensat que, davant d鈥檜n mango, ben poca cuina hi ha. 脡s clar que es pot incorporar en guisats, cremes, sorbets i gelats, per貌 el millor 茅s gaudir-lo en cru. Assaborir-lo tal com 茅s, en ess猫ncia, 茅s com fer tribut al que els indis consideren, encara avui, el fruit de la saviesa. Si l鈥檈mperador Akbar pogu茅s veure en qu猫 va desencadenar el seu projecte, se sentiria el rei del mambo. Sigui com sigui, sempre ser脿 el rei del mango.

Ignasi Llobet,聽Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regi贸 7, el 08 de Setembre de 2019

Tamb茅 us pot interessar: Consells per conservar la fruita fresca a l鈥檈stiu聽