Dia Mundial Contra el Càncer: investigació, detecció i prevenció
Avui, com cada 4 de febrer, és el Dia Mundial Contra el Càncer fixat per l’ONU, l’OMS i la màxima institució mundial contra aquesta malantia, la UICC. I avui és, precisament, un bon dia per insistir en tres elements fonamentals que han marcat, marquen i continuaran marcant el camí d’aquesta lluita:
1. La investigació: la ciència ha avançat a passos de gegant durant les darreres dècades, la taxa de mortalitat se situa en els 109 homes de cada 100.000 i 55 de cada 100.000 dones, per sota de la mitjana europea (148 i 88, respectivament). La investigació fa pensar que, en un futur que de moment no és proper, el càncer deixarà de ser mortal. Perquè això arribi, ja pensant en les noves generacions, però també per minimitzar la mortalitat i millorar la qualitat de vida dels malalts, hem d’apostar fermament per la investigació i posicionar-la com una gran prioritat per al nostre sector públic.
2. La detecció: des de l’any 1985, l’índex de mortalitat d’aquesta malaltia no ha parat de baixar. La investigació científica està donant un gran resultat, però l’aliat principal de la medicina és la detecció el màxim de precoç possible. Davant de qualsevol sospita, no val a badar, no val a dubtar, no val a no insistir. A banda d’això, els organismes píublics (l’ICS en el cas de Catalunya) posen a la disposició dels ciutadans programes de detecció precoç, revisions en col·lectius de risc (per edat o per antecedents) i tot de mesures de control que és important utilitzar.
3. La prevenció: moltes coses a la vida no depenen de nosaltres, hi ha factors absolutament inevitables, però la ciència empírica ha constatat que determinats hàbits poden evitar l’aparició de moltes malalties (ja no només càncer) i val la pena que ho tinguem en compte. Apostem per una alimentació saludable, per una vida activa amb l’exercici físic que ens permeti (i una mica més) el nostre dia a dia, una quotidianitat endreçada que ens permeti ser amos de les nostres pròpies emocions i tot el temps necessari per dur a terme activitats que semblen banals però són imprescindibles: descansar, dormir, riure, emocionar-nos, compartir estones amb aquells que estimem i donar un cop de mà a qui ens necessita. La recompensa és a llarg termini, però també immediata.
Salut i bons aliments!