Mercè Parcerisa: “menja tot allò que creixi, corri o voli”

Avui, ens preocupem més que mai pel que mengem. A Grup Llobet hem sabut detectar aquesta tendència per cuidar-se, que va en augment i ha arribat per quedar-se, i hem apostat decididament per l’alimentació saludable i tota la pedagogia que gira al seu voltant. D’entrada, hem posat en marxa el primer supermercat saludable, Ca l’Arpellot, i des de la seva sala blanca elaborem diferents productes propis orientats a la salut. En paral·lel, posem a disposició de tots els amics clients la coach nutricional del nostre equip, Mercè Parcerisa, amb la voluntat d’ajudar-vos a menjar més sa, més equilibrat i, sempre que sigui possible, molt més divertit.

Saps què és un coach nutricional? Coneixes les recomanacions més habituals de cara a seguir una alimentació saludable? Si et fas aquestes preguntes, troba les respostes a l’entrevista que hem fet a Mercè Parcerisa, la nostra màxima experta en la matèria.

 • Coneixem la figura del coach nutricional i les funcions que pot dur a terme?

Tot i ser molt recent, cada vegada més gent sap que existeix o si més no, n’han sentit a parlar. Un coach nutricional t’acompanya i t’assessora en molts nivells. Comença per guiar cap a un canvi d’hàbits i ofereix un munt d’eines per dur-lo a terme, sempre tenint en compte on es troba el client. Si cal se li ensenya a cuinar o a fer la compra. La idea i la intenció és que la persona assumeixi la responsabilitat de les seves pròpies accions i prengui consciència de la importància de cuidar-se a si mateixa. Aquesta perspectiva és fidel als plantejaments originals del coaching i fa que el mateix interessat sigui el centre i origen de les possibles solucions i millores.

 • Per què ens preocupem més que mai per cuidar-nos?

Avui tenim molta més informació que abans. Tenim a l’abast Internet, les xarxes socials, els cursos on-line o els blogs. Fins i tot, podem accedir a classes de cuina o xerrades i conferències gratuïtes al Youtube. És tan fàcil accedir a la informació! Això també permet que la gent comparteixi els seus canvis d’hàbits i les seves millores, pengen fotos de com estaven abans i com han canviat canviant l’alimentació. Ho tenim tot molt més a mà i quan una cosa funciona s’encomana, fer salut també.

 • El desconeixement de moltes de les propietats dels aliments fa que comprem, i per tant mengem, més o menys sempre el mateix?

Es diu que les persones solem ser de costums fixes. Personalment, penso que aquest factor està canviant cada vegada més. La gent ens atrevim a provar coses noves, ens informem, busquem… Per exemple, des de Ca l’Arpellot oferim una gran varietat de fruites exòtiques, i us quedaríeu sorpresos del munt de gent que s’hi fixa i en compra.

 • A l’hora de comprar, moltes persones es guien per les ofertes i promocions. Promocionar productes saludables és una bona manera d’incitar la gent a consumir-los?

Sí, és evident que fent promocions de productes i aliments saludables els convidem a cuidar-se. Des de Ca l’Arpellot ho tenim molt clar: que els nostres clients cada vegada es cuidin més és una de les nostres motivacions. Per això promocionem aliments saludables no només amb ofertes, sinó que també fem degustacions en els establiments dels nostres productes propis: els Suquíssims, els cuits al buit i iogurts amb fruita cuita al buit. A més a més, fora dels nostres supermercats també fem tallers a diferents empreses.

 • Quins són els principals problemes o errors de la dieta i l’ alimentació de la majoria de les persones?

La falta de temps i l’excés d’estrès han estat claus en aquest deteriorament alimentari, però no són una excusa. S’ha perdut el sentit comú, mengem massa aliments desnaturalitzats i industrialitzats. No dic que no se’n pugui menjar, però haurien de ser de consum molt esporàdic i malauradament se’n consumeixen a diari.

 • Quins aliments hauríem d’evitar incloure a la nostra dieta i quins hauríem de potenciar?

És molt important menjar aliments de “veritat”, és a dir, menjar menjar i no refinats, processats o ensucrats. Cal evitar els comestibles plens d’additius, amb llargues llistes d’ingredients que no sabem ni què són més de la meitat. Per a mi, els aliments de veritat són: verdures, fruites, algues, cereals, llegums, llavors i fruits secs, fruita seca, ous, peix i carn de bona qualitat. Un dia vaig llegir en algun lloc: “menja tot allò que creixi, corri o voli”, i crec que és molt encertada. 

 • Fins a quin punt l’alimentació és important en la vida de les persones?

És vital tenir una bona alimentació! Dur una bona alimentació és un dels millors preventius. Ara bé, també cal dir que no només som el què mengem i això ho he descobert amb mi mateixa i amb els meus clients. També som el què sentim i el què pensem. Ser coherents amb nosaltres mateixos és la base per gaudir d’una bona salut. Per exemple, portar una alimentació molt equilibrada però pensar una cosa i fer-ne una altra també ens pot emmalaltir. Aprendre a gaudir de la vida, viure-la amb plenitud i acompanyar-ho d’unes bones pautes alimentàries però sense rigidesa, és la millor “dieta”!

 • A grans trets, quines recomanacions fas més sovint?

Les que més repeteixo són eliminar els aliments desnaturalitzats, treure els sucres, les farines refinades i la brioixeria. També dic que s’han d’augmentar els aliments de veritat, sobretot la ingesta de vegetals, que per a mi són la base de l’alimentació saludable. 

 • Què recomanaries menjar a una persona que té un ritme de vida agitat i molt intens?

Primer li demanaria si amb el ritme de vida que porta és feliç. Si em digués que no, li faria entendre que és molt important que faci un canvi a la seva vida, perquè per molt que canviï l’alimentació no anem a l’arrel del “problema”. Si em contestés que si que és feliç, simplement estudiaria bé el seu cas i començaríem eliminant allò que li pot estar restant energia. Un cop eliminat el que resta, hi afegiríem el que suma: una alimentació rica en vegetals, amb força quantitat de crus, sempre que el seu sistema digestiu ens ho permeti. Segurament també introduiríem batuts o sucs verds, ja que no ens cal molta energia per digerir-los i ens alimenten moltíssim.

 • De quin tipus són la majoria de consultes que t’arriben?

Principalment són consultes de reeducació nutricional, de persones que volen fer un canvi d’hàbits i no saben per on començar. D’altres volen iniciar-se en una alimentació vegetariana o vegana i volen fer-ho bé, sense mancances.

 • Quin és el perfil majoritari del client que s’apropa a la seva consulta?

El perfil del meu client m’ha sorprès molt. És cert que la majoria són persones d’entre 25 i 55 anys, però cada vegada més em trobo que vénen dones de 70 i fins i tot 80 anys. M’enamora les ganes amb què vénen, les ganes que tenen d’aprendre i ens ho passem genial intercanviant opinions. També he notat que aquests dos últims anys han vingut a la consulta i als meus tallers noies cada vegada més joves i és fantàstic!

 • Quin valor afegit creus que aporta la figura de coach nutricional a Ca l’Arpellot?

Que un supermercat ofereixi aquest servei és molt innovador i el valor afegit que li aporta és realment extraordinari! És molt difícil trobar supermercats amb un interès per millorar la salut dels seus clients. Poder anar a comprar amb una llista de la compra personalitzada, que t’ha preparat la teva coach, amb ingredients específics per millorar la teva alimentació tenint en compte els teus gustos i el número de persones de casa és tot un luxe. Ca l’Arpellot posa això a l’abast de tothom.

 • D’entre els molts productes que hi ha a Ca l’Arpellot, quins són els imprescindibles per contribuir a una alimentació saludable?

És imprescindible, sí o sí, menjar vegetals de tots colors a diari tant per sopar com per dinar. Una altres productes que considero molt imprescindibles són els nostres Suquíssims!, sucs de fruita i verdura premsats en fred, sense sucres afegits ni aigua. Seguiria amb els cuits al buit, com per exemple els cereals ja cuinats com la quinoa, l’espelta i l’arròs salvatge. Són pràctics i saludables. Per exemple, els cors de carxofes, els espàrrecs verds o la remolatxa cuits al buit són excepcionals. Són el fast food saludable. També sóc molt fan dels nostres toppings, pensats especialment per divertir les verdures al buit, les amanides o d’altres plats com podrien ser peixos o carns. A Ca l’Arpellot n’hi ha de diferents gustos: el mediterrani, l’antiinflamatori amb cúrcuma, el de sabors d’Àsia amb salsa de soja, entre molts d’altres. Tots són genials, per no avorrir-se menjant!

 • Sucs de fruites i verdures premsats en fred, vegetals cuits al buit, tot això no es troba en qualsevol supermercat. Són productes molt complicats d’elaborar?

Els Suquíssims! són uns sucs que no porten sucres, ni additius ni aigua afegida. El sistema de premsat en fred és un sistema lent i estrictament estudiat per tal que els ingredients conservin un altíssim percentatge de les vitamines i mantinguin i allarguin el seu sabor. Per fer un litre de suc de pastanaga en gastem 4 quilos. Els cuits al buit són el fast food saludable. Mitjançant aquest mètode de cocció es pot dir que estàs menjant un aliment cuinat amb gairebé les mateixes propietats que un cru i això realment és molt valuós, perquè és ben sabut per tothom que quan es cuina un aliment, part de les seves vitamines es perden.

 • Com animaries una persona a que es deixi assessorar per una coach nutricional?

Fer-ho els pot aportar moltes pautes i informació sobre com poden canviar els seus hàbits alimentaris si en tenen ganes i estan perduts. Els orientaria per preparar uns menús setmanals equilibrats. I no només això, sinó que els puc ajudar a implementar els nous hàbits i dur-los a terme. A moltes persones els aporta tranquil·litat saber que ells i les seves famílies estan duent una alimentació equilibrada sense mancances i jo, els puc ajudar!