Missió: beure aigua

En general, bevem molta menys aigua de la que hauríem de beure. La majoria només hi pensem quan tenim set, i això provoca seriosos dèficits d’hidratació i de renovació de líquids al nostre cos. Els experts recomanen beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua cada dia per mantenir-nos ben hidratats, encara que aquesta quantitat varia en funció de l’edat:

  • Els adults que practiquen esport amb regularitat o que treballen en condicions d’esforç, especialment a l’estiu, necessiten beure més de 2 litres cada dia. De fet, fent exercici físic es poden perdre entre 2 i 3 litres d’aigua cada hora.
  • Els nadons haurien de beure entre 1,1 i 1,3 litres d’aigua al dia.
  • Els nens i nenes de menys de 10 anys, aproximadament 1,5 litres al dia.
  • Els nens i nenes de 10 anys o més haurien d’arribar als 2 litres per dia (per entendre’ns, uns 8 gots).
  • Les dones en estat de gestació (per l’augment de volum sanguini) i durant la menstruació han de beure més aigua, per sobre dels 2 litres diaris.

 

Com haureu pogut deduir, els nens necessiten més aigua que els adults a proporció amb el seu pes, ja que es troben en període de creixement, i això, afegit a la seva despreocupació per allò que necessiten més enllà del que el cos els demana, complica la tasca parental de fer-los beure l’aigua que requereixen.

Una premissa important per als teus fills: els has d’acostumar a beure aigua, no és tan important la quantitat sinó que aprenguin que, amb freqüència i sense esperar a tenir set, han d’aturar-se i omplir el got. Alhora, els nens han de consumir amb molta moderació els refrescos ensucrats i, especialment, aquells que porten gas. Si, com a molt, els deixes beure refrescos sense gas, és possible que els puguis conduir cap al consum de sucs de fruites, que són una bona alternativa a l’aigua.

Important en relació amb els sucs de fruita: sempre que puguis, que siguin naturals (un suc de taronja o bé un suc premsat en fred, cold-pressed). En el seu defecte, un suc convencional però sense sucres afegits més enllà dels propis de la fruita.

D’altra banda, tant per a tu com per als teus fills, és més important beure poc de manera continuada que no pas molta quantitat en molt pocs moments. Això és difícil fer-li veure als nens, i convindrà, probablement, que siguis la primera o el primer a donar exemple, portant sempre amb tu una ampolla petita de la que vagis fent glops durant el matí o la tarda. Els petits segur que seguiran el teu model.

 

I, com a complement, si a casa mengeu aliments amb un bon contingut d’aigua (molts vegetals, bàsicament), això complementarà la teva hidratació i, probablement, substituirà un dels gots que t’hauries de prendre. Alhora, sempre és més divertit fer un parell de peces de fruita que un got d’aigua sense més.

Salut i bons aliments!