La ‘nicotina’ dels aliments

“No puc parar de menjar el que tinc a les mans. Què m’està passant?”. Tres opcions: o tens molta gana, o el que menges és boníssim, o bé conté glutamat monosòdic, la famosa E-621.

Fora generalitzacions: els additius no són perjudicials per defecte. Però la ciència ha aconseguit diferenciar les E inòques de les que són poc o gens recomanables. L’E-621 és un clar candidat a aquesta darrera categoria.

Es tracta d’un potenciador del sabor inventat pels japonesos com a cinquè sabor (afegit als naturals dolç, salat, àcid i amarg), el que ells anomenen ‘umami’, que traduït vindria a ser “saborós”. És un substitutiu de la sal emprat avui en molts ‘snacks’, salses, dolços, precuinats i deshidratats.

azoqcek2kuq-herson-rodriguez

El glutamat monosòdic és potencialment tòxic, sempre a dosis de consum elevades, però fins i tot en petites dosis pot generar nerviosisme i diferents estudis l’han desaconsellat per a persones amb malalties neurològiques. Una investigació de la Universitat de Michigan (EUA), de fet, va concloure que altes dosis d’aquest sintètic poden propiciar conductes suïcides.

En el curt termini ja és motiu de preocupació: genera autèntica addicció. És qualificat com “la nicotina dels aliments” en un estudi independent de la Universitat Complutense de Madrid, que ha comprovat com l’E-621 alimenta la voracitat en un 40% i genera quelcom semblant al síndrome d’abstinència (el que popularment anomenem ‘mono’).

Els que ens dediquem a la distribució alimentària i ens sentim responsables del que venem no tenim força per canviar la indústria alimentària, però podem fer molta pedagogia sobre el que hi ha al mercat. A ‘casa meva’ ho hem començat a fer: Supermercats Llobet indica, en els seus prestatges, el producte més saludable de cada família; ca l’Arpellot, la nostra línia de supermercats saludables, ja no ven cap producte amb additius potencialment perjudicials.

Segur que, ben aviat, algú farà el mateix que nosaltres. I ens sentirem orgullosos d’haver obert el camí. Mentrestant, si no pots parar de menjar, llegeix bé l’etiqueta.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 27 de novembre de 2016