Ser light sense menjar light

“Un desgraciat, sisplau”, va demanar el de la taula de la vora. És el nom popular amb què hem batejat el tallat descafeïnat amb llet desnatada i sacarina. O, en altres paraules: un succedani que ens recorda al gust original mentre pensem que fem “un favor” a la nostra salut. Fals.

Alerta amb els productes light: no aprimen. Ho dic per dos motius: primer, perquè és obvi; segon, perquè no tothom ho té tan clar. I ara continuo: els productes light poden ser perjudicials per a la salut. Cada cop hi ha més experts que hi coincideixen.

Amb la llei a la mà, poden dur etiqueta light els productes que tenen, com a mínim, el 30% menys de calories que el seu anàleg no-light. Això només s’aconsegueix de dues maneres: reduint-ne el sucre o bé els greixos. Podríem pensar que, efectivament, això engreixa menys i és més saludable. Però no és així, i la culpa la tenen factors col·laterals.

Per començar, els productes light atipen menys i, per això i també per motius més psicològics, tendim a menjar-ne molta més quantitat. Alguns estudis, a més, indiquen que el nostre metabolisme nota aquesta absència de greixos i sucres i, quan pot, els absorbeix en major proporció d’altres aliments.

D’altra banda, si reduïm greixos i sucres dels aliments, aquests perden una bona part del seu sabor. Com penseu que la indústria alimentària els fa més gustosos? Posant-hi més sal o bé afegint-hi edulcorants artificials, molts dels quals poden ser clarament perjudicials per a la salut.

Transparència per sobre de tot. És el que hem de fer aquells que ens dediquem a vendre aliments, també productes light. Fora de la nostra línia de supermercats saludables (Ca l’Arpellot), els comerços d’alimentació estan inundats de productes que es proclamen baixos en calories i tampoc no cal demonitzar-los, però de cap manera podem afirmar que siguin més saludables o que ens ajudin a perdre pes.

Personalment, prefereixo ser light sense necessitat de menjar light: m’estimo més consumir greixos i sucres amb moderació, escollir carns magres, begudes vegetals i cereals integrals; dur una dieta equilibrada i una vida endreçada, beure aigua fins i tot sense set. I ho combino amb exercici físic, una bona excusa per guanyar-me un bon tiberi sense un final “desgraciat”.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, l’11 de desembre de 2016