Els aliments no estan de rebaixes

Sempre que arriben les rebaixes em vénen ganes de parlar sobre el fet que el sector de l’alimentació, com a mínim per als que ens sentim compromesos amb el nostre ofici, ni està ni pot estar de rebaixes. I és que no tenim forma de rebaixar si no és en qualitat. I això, ho prometo, no ho faré mai.

No ho faré mai perquè el que venem a casa no és un jersei que es pugui descosir o unes sabates que es puguin pelar. Apropem a les famílies aliments que els fan viure amb qualitat, que fan créixer sans i forts als petits, que aporten energia als que més es mouen i antioxidants als que més es cuiden, que tenen minerals per als que en perden i greixos saludables als que en necessiten.

El que apropem a les famílies, nosaltres i tota la bona gent que hi ha al nostre sector, són aliments de qualitat. La qualitat de les verdures, de la fruita, dels ous, de la carn, del peix i de moltes altres famílies alimentàries es percep amb el gust, amb l’olor, amb la textura, amb el color. Però el punt crític és allò que no podem percebre amb els sentits: les propietats nutricionals i, en molts casos, els additius.

És molt difícil saber com s’ha criat una bèstia abans de sacrificar-la o d’extreure’n llet, de què s’alimenta una gallina abans de pondre un ou, quina és la qualitat del sòl on ha crescut una hortalissa, amb quina aigua ha estat regat un fruiter, amb quins fertilitzants o plaguicides ha estat tractat un cereal o amb quin sistema de cocció ha estat elaborat un pa. I aquí entra en joc un factor subjectiu i qualitatiu que no està escrit en cap manual científic o tècnic: la confiança.

Comprar en un establiment de confiança, prioritzar la compra de proximitat i guiar-nos poc per la promoció de preu són bones guies per detectar que mengem sa, i menjar sa és la fórmula essencial per viure feliç. Per això, quan es tracta d’aliments, no m’agraden les rebaixes. Prefereixo pagar el mateix de sempre (tampoc cal més) i poder exigir més qualitat que mai en allò que, al final, acaba fent créixer els meus fills.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 15 de gener de 2017