Amunt defenses!

Ara que ens trobem immersos en diverses onades de fred amb noms que ens espanten una mica, Ă©s interessant escriure quatre ratlles de com podem augmentar les defenses de manera saludable.

Precisament, per protegir-nos de possibles afeccions, primer hem de fer una cop d’ull a tres aspectes bàsics per tal d’intentar autoavaluar el nostre sistema immunitari: la dieta, l’activitat física i la salut mental.

Si parlem de l’alimentació, la dieta és un dels factors claus per potenciar les defenses del nostre organisme.

Un dels primers consells de cara a millorar la immunitat del nostre cos és incloure fruita i verdura a diari per tal d’assegurar l’aport de vitamines i minerals en aquesta època de l’any. Quina quantitat doncs és l’aconsellada per mantenir les defenses a ratlla?

Ens hem de quedar amb l’expressió “5 AL DIA”! Aquesta ens indica que hemfruits-320136 d’incloure verdura, ja sigui cuita o crua, tant al dinar com al sopar i hauríem de completar-ho amb 3 peces de fruita diària. Aquests aliments proporcionen al cos les vitamines i els minerals que intervenen en l’activitat de les cèl·lules del sistema immunitari.

Si ens centrem en les fruites, les mĂ©s riques en vitamina C sĂłn: el kiwi, els cĂ­trics,  la guaiaba, el pebrot, el tomĂ quet, l’ alfals, la grosella, la maduixa…

Per destacar alguns exemples, el kiwi estimula les defenses antiinfeccioses de l’organisme degut al seu alt contingut en vitamina C i oligoelements,. El tomàquet, per la seva riquesa en carotenoides, antioxidants i minerals, exerceix una acció immunostimulant i l’ alfals gràcies als minerals i oligoelements que contenen els seus brots, afavoreixen a la síntesi d’anticossos.

Lligat al consum de fruita i verdura també és important parlar dels antioxidants, substàncies que, ja des de fa uns quants anys, s’han tornat ben famoses. I no és per menys ja que són els encarregats de neutralitzar els radicals lliures que es generen com a conseqüència de les infeccions. La vitamina A, la E i la C, juntament amb els flavonoides són els antioxidants més potents. Cal destacar que els aliments vegetals són l’única font d’aquests nutrients, que són imprescindibles per al  bon funcionament del sistema immunitari.

Si parlem de defenses no podem passar per alt les proteïnes. Elles són un dels components dels anticossos, substàncies encarregades de lluitar contra els microorganismes i agents externs. Una alimentació pobre en proteïnes debilita les defenses i no només hem de tenir en compte les porteïnes animals, sinó que les vegetals, sàviament combinades, també proporcionen aminoàcids en una quantitat destacable per poder sintetitzar anticossos i altres proteïnes.

Els oligoelements, també són substàncies a ressaltar quan parlem de defenses. El zinc, el ferro, el seleni, el coure i altres oligoelements són necessaris per l’activitat dels enzims que sintetitzen els anticossos. El sèsam i el germen de blat són bones fonts d’oligoelements.

Un altre aliment a destacar és l’all. A part de ser un antibiòtic natural, també estimula les defenses antiinfeccioses.

garlic-618400Las-mejores-12-mascarillas-caseras-para-tu-rostro-Mejor-Con-Salud Si parlem d’antibiòtic naturals també podem parlar del propolis ja que també reforça les defenses.

Per últim, també podem fer esment de la jalea real, un tonificant general de totes les funcions orgàniques, inclosa la immunitària.

D’altra banda, hi ha aliments que s’haurien de reduir si volem tenir un bon funcionament del nostre sistema immunitari. Les begudes alcohòliques en són un exemple ja que redueixen la capacitat defensiva de l’organisme igual que ho fa el cafè, el sucre blanc i l’excés de greix.

Un altre consell si volem tenir un sistema immunològic en òptimes condicions és potenciar l’exercici físic, no cal que tots siguem esportistes d’elit però sí que hauríem de destinar 2-3 dies per setmana a fer activitat física o un mínim de 35 minuts diaris, si en tenim ocasió. Està comprovat que l’activitat física realitzada saludablement augmenta les defenses del nostre organisme i redueix l’estrès, enemic principal de la resposta immunològica.

Dormir correctament i destinar-hi les hores adequades (7-8), també és una variable que pot influir en el bon funcionament del sistema immunitari.

snow-1209835baby-1151351

 

 

 

 

 

 

I per anar finalitzant, cal fixar-nos tambĂ© ens la salut mental ja que la depressiĂł, l’ansietat, el pĂ nic, l’estrès, la por… no nomĂ©s tenen efectes negatius per la ment sinĂł que tambĂ© influeixen directament a la salut de les persones reduint l’energia corporal i tambĂ© les defenses.

Sabent això hem d’intentar tenir-ho present, viure amb optimisme malgrat les dificultats i gaudir dels beneficis d’unes bones rialles. Una bona filosofia per començar aquest nou any!

Aina Llobet, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica

Nutricionista de Grup Llobet