El pernil inflamatori

Podria ser un títol de pel·lícula de sèrie B, però el pernil inflamatori és present a la majoria de neveres. Em refereixo al pernil dolç ‘de tota la vida’, que, a no ser que el fabricant hagi apostat fermament per la salut dels seus clients, conté un additiu gens recomanable: es diu E407, nom tècnic de la carregenina o carregenan.

La carragenina és al pernil dolç (de porc o del que sigui), en moltes postres cremoses com flams i iogurts, en diferents snacks, en gelats, en refrescos ‘light’, en salses i en algunes conserves. Ho vaig descobrir després de sentir-me repetidament inflat cada cop que feia un pa amb tomàquet, i quan vaig sentir que es podia deure a l’E407 vaig comprovar que la meva nevera era una bomba.

banner2

 

 

 

 

 

L’E407, o carregenina, és un espessant o gelificant que es fa servir per això: per espessir o gelatinitzar, especialment en processos que agafen temperatures altes. L’extreuen d’algues vermelles, o sigui de forma natural, però després d’això passa per processos químics que en malmeten les mol·lècules.

El resultat: un veritable agent inflamatori que, a altes dosis i amb un consum habitual, pot provocar seriosos problemes de salut.

La situació es pot agreujar en el cas dels nens: un estudi recent de la Universitat d’Illinois (Chicago, EUA) indica que la carregenina pot retrassar el creixement, debilitar el sistema immunitari i desencadenar al·lèrgies. En definitiva, el més vergonyós de tot no és que els fabricants la utilitzin, sinó que les autoritats la permetin, encara més davant d’un fet irrefutable: abans d’utilitzar-la en alimentació, la ciència ja feia servir carregenina per inflamar l’estómac de rates de laboratori, per tal de fer proves amb medicaments antiinflamatoris.

Em vénen ganes d’explicar tot això cada cop que un client ve a Ca l’Arpellot i em demana per què no hi ha un pernil dolç, un gelat o una salsa de les que contenen l’E407. Ho resumeixo dient, amb mig somriure: “té un additiu prohibit per mi”. Ja m’agradaria que fos prohibit per la llei, perquè així evitaria que algun client, en comptes de canviar d’hàbits, decidís canviar de botiga. Quan ho prohibeixin (que ho prohibiran), podré dir que jo ja ho deia. I aquest article n’és la prova.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 29 de gener de 2017