Que bona que està!

La vaig conèixer de casualitat el dia que més ho necessitava, i des d’aleshores no hi ha moment en què no pensi en ella. Mai no hauria imaginat tanta debilitat per una arrissada i ara no em puc imaginar la meva vida sense ella. Bé, potser no n’hi ha per tant, però gairebé. La col kale està molt bona.

Anem a aquell màgic dia de maig, en ple banquet d’un casament. El dia abans, el metge m’havia fet una diagnosi inoportuna: tenia el col·lesterol alt. I ara què faig? El doctor va tibar de llibreria: Ignasi, t’has de cuidar. Ah, gràcies. Demà començo. Al casament d’un amic meu. Clar.

Però allà m’esperava la Kale, en el pica-pica, en forma de xip. I me l’oferia una amiga nutricionista mentre em deia “saps que la col kale és el millor remei contra el col·lesterol?”. Sort que és saludable, perquè em vaig menjar el 50% de la que hi havia a la festa.

La kale està molt bona, però sobretot és molt bona per a la salut. Com a bona crucífera (de la mateixa família que el bròcoli, la coliflor, el rave i la rúcula), és una gran font d’antioxidants i minerals essencials. En especial, conté una gran proporció de ferro, però el més important és que, per la seva enorme aportació de vitamina C, ajuda a absorbir aquest ferro gairebé com una carn.

Les vitamines són el fort de la kale: un bol d’aquesta col conté el 134% de la quantitat diària recomanada de vitamina C, el 200% de vitamina A i prop del 700% de vitamina K. Pels seus components (no cal entrar en detalls científics), ajuda a evitar l’aparició de càncer i, efectivament, a reduir el col·lesterol sobretot per mitjà del consum del seu suc. I, ja de passada, serveix per ajudar-nos a aprimar: és extraordinàriament poc calòrica i conté una gran quantitat de fibra.

Per si fos poc, hi ha un factor clau per introduir la col kale a la nostra vida: la podem cuinar com una altra verdura, la podem consumir en forma de xips (i eliminar les recorrents patates dels nostres snaks) o, senzillament, afegir a les nostres amanides. Jo no puc deixar de pensar en ella. Sabeu què? Me’n vaig a fer el vermut amb la Kale.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 12 de febrer de 2017