La primavera, la sang altera!

Que la primavera ens altera és molt més que una dita de tota la vida. Semblaria que l’arribada del bon temps, l’augment de les hores de llum i l’explosió de la natura s’hauria de traduir en bones notícies per a tothom, però el moment de l’any en què ens trobem genera una incomoditat tradicionalment incompresa per la ciència: l’astènia primaveral.

Astènia significa cansament. I això és el que sentim molts en entrar a la primavera: una sensació de fatiga, desànim, mals de cap i un abatiment generalitzat com si no tinguéssim força als braços ni a les cames. La comunitat científica no hi ha trobat una explicació i, sense reconèixer pròpiament l’astènia primaveral, argumenta que es tracta de símptomes d’afeccions diverses, com quan estem ‘covant’ un refredat.

Però no hi ha refredat al darrere. Al cap d’uns dies o de poques setmanes, tornem a trobar-nos bé i, aleshores, sempre trobem algun expert que ens explica que, amb el canvi d’estació, es relaxa l’hipotàlem, la glàndula del cervell que segrega les hormones responsables de la gana, la sed, el son, la vigília i, molt important, les sensacions de benestar, eufòria i felicitat.

Què podem fer per ‘animar’ l’hipotàlem? Dormir bé, fer exercici regular i, sobretot, menjar de forma sana i equilibrada. Una dieta rica en vitamines i minerals, amb una ingesta de fruita i verdura més generosa que la resta de l’any, ens ajudarà a tornar a trobar-nos com abans; això, sense oblidar-nos de la carn, el peix i els ous, que aportin proteïna de qualitat a un organisme que haurà de viure els mesos que ens esperen amb intensitat.

I jo sempre penso: contra la fluixera, serotonina. L’hormona de la felicitat entra de ple a la sang després d’una bona caminada o d’una sessió esportiva, però perquè l’hipotàlem la pugui segregar hem de tenir prou ‘matèria primera’. Aquest ‘estoc’ es troba en els cereals integrals, l’oli d’oliva, el peix blau, les nous, les pipes de gira-sol i el formatge. No ens oblidem del formatge durant aquesta primavera, que anima el paladar i, contràriament al que puguem pensar, cada cop més estudis científics destaquen les seves propietats beneficioses per a la salut cardiovascular.

Cert: la primavera, la sang altera. Amb uns hàbits saludables, segur que podreu aprofitar per viure aquest moment amb tota la intensitat.

Salut i bons aliments!

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 26 de març de 2017