Coneixem l’hort de Ca l’Arpellot

Tenim la Setmana Santa a tocar i algunes escoles han aprofitat per fer activitats una mica diferents per trencar la rutina de les pissarres, pupitres i llibres de text.

És el cas de l’institut Lacetània de Manresa que ha aprofitat aquesta setmana per treballar el tema dels productes de proximitat i de temporada i ho ha fent en un entorn molt especial… A L’HORT DE CA L’ARPELLOT!

Ahir vam rebre la fantàstica visita dels alumnes de segon d’ESO que, per grups, van anar descobrint quins productes tenim a  punt per collir aquesta època de l’any.

Vam aprofitar l’estona que van estar amb nosaltres per parlar de la importància del consum de productes de proximitat i de temporada i van marxar convençuts de que aquests productes van més enllà de ser una moda ja que actualment són una necessitat. Vam parlar del concepte d’alimentació sostenible (l’encarregada de respectar tant l’entorn, com la cultura, com l’economia de la zona) i també de què podem fer nosaltres per contribuir a millorar la situació actual.

També vam repassar una per una les hortalisses que actualment hi ha al nostres hort i les seves propietats nutricionals. Aquí en teniu un breu resum:

La bleda és una hortalissa d’hivern que allarga fins a l’abril – maig, depenent de les condicions climatològiques. Conté un percentatge molt elevat d’aigua per tant es recomana en dietes que requereixin poca energia. Són digestives, laxants i depuratives.

Els espinacs són de la mateixa temporada que les bledes, contenen molta vitamina A per tant protegeixen la retina i també ajuden a reduir el colesterol.

Les cols encara poden allargar un pèl més que les bledes i els espinacs. Tenen la propietat de cicatritzar la pell i les úlceres. Prevenen l’osteoporosi  per la seva riquesa en calci. Tenen un potent efecte anticancerigen.

Les faves i els pèsols són de temporada molt curta (de març a maig). Les faves per la seva banda són riques en ferro, per tant antianèmiques i els pèsols es recomanen en cas de malalties cardíaques i alteracions del sistema nerviós.

L’api i els alls tendres comencen entre l’octubre i novembre i duren fins a l’abril-maig. Per les seves propietats són molt depuratius i poc energètics.

Les maduixes són una fruita de primavera que allarguen fins juny-juliol. Contenen un percentatge molt elevat d’aigua, són poc calòriques i potents antioxidants.

I per últim els enciams, és de les poques verdures que pot créixer durant tot l’any. Contenen molta aigua i faciliten la digestió.

Per acabar vam convidar als alumnes del Lacetània a fer un tastet molt especial. Van poder degustar un tros de la nostra pizza amb crudités de verdures!

És tracta d’una pizza molt especial ja que la massa està feta d’espinacs i coliflor, això fa que agafi una tonalitat lleugerament verdosa. Per acabar de lligar la massa, s’afegeix farina d’arròs i una xic de formatge. La típica salsa de tomàquet present a totes les pizzes convencionals queda substituïda per una salsa de remolatxa i iogurt de color púrpura intens. Per sobre, les crudités de verdures són les encarregades de decorar la pizza amb una àmplia gamma de colors gràcies als espinacs, pastanagues, carbassons i germinats. I per posar-hi el toc final, tot va amanit amb un oli de cítrics refrescant i molt aromàtic…. PER LLEPAR-SE’N ELS DITS!

Vam acabar l’activitat recordant-los que el nostre hort anirà variant al llarg de l’any, adaptant-se a la temporalitat dels productes i convidant-los a tornar per veure i viure en primera persona l’evolució de les nostres hortalisses.

Aina Llobet, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica

Nutricionista de Grup Llobet