Oli en un llum

Si pensem en oli, el primer que ens ve al cap és el d’oliva per motius òbviament culturals. Però avui, que tenim a l’abast una incomptable varietat d’olis, us convido a aprofitar aquesta diversitat per fer-vos la vida més gustosa, saludable i divertida.

Sense anar més lluny: heu provat mai el de coco? És, a primer cop d’ull, un oli estrany: a temperatura ambient, per sota dels 25 graus, es manté en estat sòlid, gairebé com una mantega. I, al mateix temps, es tracta de l’oli més versàtil i polivalent que he vist mai: més enllà de la cuina, el podem utilitzar per hidratar la pell, com a ungüent per a fer massatges, com a dentífric per les seves propietats antibactericídes (sí, ho heu llegit bé) i, atenció, més d’un el fa servir com a lubricant sexual (sí, ho heu tornat a llegir bé).

Com que no disposem d’espai per a tanta versatilitat, em cenyeixo a l’oli de coco com a aliment, un ingredient exòtic i allunyat de la nostra tradició culinària, però que ha estat una de les bases de la dieta del Pacífic i ha demostrat, durant segles, les seves propietats medicinals, protectores i preventives.

L’oli de coco conté una combinació única d’àcids grassos, entre ells els triglicèrids de cadena mitjana, que contribueixen a reduir el col·lesterol ‘dolent’, a eliminar la sensació de gana i a accelerar el metabolisme per tal de cremar calories més ràpidament. Els seus efectes químics, a més, aporten beneficis neurològics contra malalties com l’epilèpsia o l’Alzheimer.

Més enllà d’això, el de coco és un oli especial a la cuina. Aporta als aliments un aroma especial que canvia completament el sabor dels plats. Però també és un bon ingredient per prendre el cru, sense coure, ja sigui escampant-lo sobre una llesca de pa (com qui fa pa amb oli o, millor, pa amb mantega) o una cosa que us recomano a primera hora del matí: una cullerada directament del pot. A mi em fa agafar forces per encarar el dia, ja que els seus greixos passen molt ràpidament al fetge i són consumides com a energia en comptes de dipositar-se ‘a la reserva’.

Amb l’oli de coco, la meva vida és més saludable i, per suposat, més divetida. Fa que tot sigui, mai més ben dit, oli en un llum.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 23 d’abril de 2017