El trident que pren el sol

El trident que està de moda (o ja no tant) juga a futbol, però la meva tripleta preferida és la formada per tres elements essencials per a la salut: el calci, la vitamina D i la vitamina K. I, com al Barça, un no funciona bé sense els altres: el calci necessita vitamina D perquè el cos l’absorbeixi correctament, i la vitamina D necessita vitamina K per fixar el calci als ossos.

El calci el podem obtenir de moltes formes conegudes, des dels làctics fins a múltiples verdures, hortalisses i fruits secs, per no enumerar aliments més exòtics que entren amb força a les cuines occidentals. Però és un mineral realment difícil d’absorbir, i el seu gran aliat és la vitamina D, que els temps que corren l’han posat en perill d’extinció.

Efectivament, el món viu una epidèmia de dèficit de vitamina D, tradicionalment anomenada “vitamina del sol” ja que la genera el nostre cos quan ens toca la llum solar. I, clar, estem massa tancats a l’oficina o fem servir crema protectora fins i tot a les passejades de tarda. Jo intento compensar-ho amb aliments rics en aquesta vitamina: peix blau, ous, ostres, oli de peix, i un bon pa amb tomàquet i pernil, que sempre em ve de gust. Procuro beure llet enriquida amb vitamina D, que podeu trobar a qualsevol botiga i que a mi m’ajuda a pensar que faig un favor als meus ossos.

Però amb això no n’hi ha prou per tonificar l’esquelet: la vitamina D necessita vitamina K per poder fixar el calci als ossos. A més, la col·laboració entre ambdues vitamines és prodigiosa per evitar desenes de malalties que un metge us explicaria millor que un servidor.

Si voleu vitamina K, prepareu-vos àpats amb bones amanides, espinacs, cols de Brussel·les, espàrrecs, api, tomàquets secs, pastanaga o espècies com el curri, el clau, pebre vermell o bitxo. Vaja, un bon assortiment de recursos per estar saludable i, de passada, gaudir d’una dieta equilibrada i tenir bones excuses per divertir-vos a taula.

Ah! I preneu el sol. Amb moderació, però sense por. Escampeu la boira, sortiu de la feina, treieu el cap per la finestra, bereneu de pícnic. El trident saludable, sense la llum del sol, és com el futbol sense pilota.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al RegiĂł 7, el 7 de maig de 2017