L’arròs més poderós

Com que molts mengem per la vista, els experts en nutrició s’han esforçat a divulgar sobre les propietats bàsiques dels aliments agrupant-los pel seu color, i una de les generalitzacions diu que el menjar de color vermell és antioxidant i va bé per l’aparell cardiovascular. Això ens fa pensar en el tomàquet, el pebrot o la maduixa, entre altres. En el que no pensem és en un, encara, gran desconegut: l’arròs vermell.

No és vermell quan surt de la terra sinó després d’un procés de fermentació de l’arròs amb un llevat d’origen asiàtic, el monascus purpurea. Durant aquesta fermentació es produeix monacolina, que talla en sec (no cal entrar en tecnicismes) la producció de colesterol al fetge. El resultat: l’arròs vermell redueix els nivells de colesterol dolent (LDL) i dels triglicèrids a la sang, i proporciona un increment de colesterol bo (HDL).

L’arròs vermell no és per menjar-lo cada dia però jo ho faig de forma regular, cada setmana. Existeixen dietes purificadores que consisteixen en tres dies seguits menjant únicament arròs vermell (sense res més, ni tan sols sal ni oli) i, com a molt, poma per no desesperar d’avorriment. Però em costaria, i probablement a vosaltres també.

En tot cas, us recomano fervorosament l’arròs vermell integral, ric en zinc i vitamina B6, a més de molt beneficiosa per al manteniment de bons nivells de glucosa a la sang i la formació de defenses. També millora la salut de l’intestí i desinfla estómacs amb males digestions. Arrossega els greixos intestí avall i, per tant, combat l’obesitat. I un detall molt important: atipa més que l’arròs de tota la vida.

 

 

 

 

 

 

 

Alguna pega ha de tenir: costa més de cuinar que l’arròs normal. Com a mínim, necessitareu uns 40 minuts de foc mig perquè estigui al punt. Penseu, abans de cuinar-lo, a rentar-lo correctament. Un cop ben cuit, el podreu menjar sol amb un raig d’oli, el podreu posar en una amanida després de deixar-lo refredar o el podreu acompanyar d’un bon sofregit. Això, si no heu decidit fer una bona paella d’arròs vermell, que us sortirà més fosca, amb una mica més de textura i, és clar, increïblemet saludable!

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 21 de maig de 2017