BOiBÉ, Festival de salut i bona gastronomia

El passat dissabte dia 20 de maig vam poder gaudir, un any més, del festival BOiBÉ a l’Espai Gastronòmic del Kursaal de Manresa. Una jornada on va destacar la salut i la bona gastronomia per sobre de tot.

Des de Ca l’Arpellot vam ser presents al pati del Kursaal des de dos punts concrets. Un,  formant part d’una rica i variada proposta de degustacions saludables a través de la nostra parada i l’altre, en un showcooking en directe a càrrec del nostre cuiner amb les aportacions nutricionals d’una servidora.

Els assistents al Festival van poder escollir entre un total de 12 tapes, entre elles les de Ca l’Arpellot, totes elles saludables i elaborades amb una primera matèria d’allò més fresca i de temporada.

Els assistents a la jornada que passaven per la nostra parada podien tastar els Espaguetis de carbassa amb crema d’ apinap, patata i alfàbrega amb olives negres o  la Pasta verda de caneló pintada amb humus i farcit de canonges, alvocat, nyàmera confitada i germinats de rave. Dues receptes amb producte fresc i plenes de propietats nutricionals. A continuació en detallaré algunes.

La primera recepta conté la carbassa com a ingredient principal, aliment amb un contingut molt elevat d’aigua, fibra i amb molt poques calories. És multivitamínica i també rica en minerals. Els responsables del seu color intens són els betacarotens, precursors de la vitamina A. Aquesta vitamina té la propietat de millorar la visió, els cabells, les ungles, la pell, les mucoses, els ossos i les dents. La carbassa és molt útil per tractar problemes cardiovasculars i degeneratius i també molt bona per protegir l’estómac de l’acidesa i la gastritis.

M’agradaria, també, fer una menció especial a l’apinap, una arrel generalment gruixuda i esfèrica de gust intens d’api però més dolça i perfumada. Pel que fa a les propietats nutricionals destaca per la seva composició en vitamines (la K i la C) i minerals (potassi, fòsfor i manganès).  Gràcies a aquestes propietats nutricionals, ajuda a millorar el sistema ossi, és adequat en dietes d’aprimament ja que és poc calòric, ajuda a regular la tensió arterial i també evita la retenció de líquids pel seu efecte depuratiu.

Si ens fixem en el caneló verd d’humus amb canonges, alvocat i nyàmera confitada, podem dir que és una tapa molt fresca que ens ajuda a depurar i nodrir l’organisme gràcies a la presència dels canonges. També podem destacar el seu alt contingut en vitamines (A, B9, E i C) i minerals (iode, ferro i potassi). La presència de germinats eleva la concentració de proteïnes presents en aquesta tapa.

Pel que fa al showcooking vamcuinar 3 receptes de manera molt àgil i fàcil els ingredients de les quals van sortir de la tècnica cuit al buit i cocció a baixa temperatura, la joia de la corona de Ca l’Arpellot. És una tècnica que concentra les propietats organolèptiques del producte i conserva totes els nutrients.

Vam preparar un saltejat  d’arròs vermell amb carxofa, alvocat  i remolatxa amb espinacs frescos, vinagre de poma i oli de cítrics que vam tenir llest amb menys 5 minuts. Destacar d’aquest plat el seu poder medicinal ja que l’arròs vermell, gràcies a un llevat concret que li dóna el color, ajuda a l’organisme a regular els nivells de colesterol i triglicèrids en sang. A part, la presència de la carxofa depura el fetge i fa que aquest treballi millor.

Un altre dels plats que vam cuinar en directe va ser el wok de blat sarraí amb verdures, shitakes amb cúrcuma i tooping oriental. En aquest cas la base del plat és el blat sarraí, un pseudocereal amb un valor nutricional considerablement superior al dels cereals. Els hidrats de carboni són el seu component principal però també conté proteïnes, diferents minerals i antioxidants. No conté gluten, això fa que sigui un cereal molt digestiu.

Dos ingredients que donen valor afegit al plat són els shitakes i la cúrcuma. El primer millora la funció del sistema immunitari i la segona és un potent antiinflaamatori amb potents efectes antioxidants.

I finalment, els assistents al festival BOiBÉ van poder tastar una amanida fresca de quinoa amb meló, tomàquet “cherry”, rúcula, pesto d’all negre i canonges. Aquest plat conté la quinoa com a ingredient principal. Un pseudocereal que, igual que el blat sarraí, també és molt ric en nutrients. Destacarem la lisina, un aminoàcid essencial que, al combinar-lo amb els cereals proporcioni una aportació proteica similar a la carn.

Pel que fa als brots verds com ara la rúcula i els canonges, s’utilitzen per depurar i nodrir l’organisme. Contenen molt poques calories i poquíssims greixos. Per contra, la fibra és un dels components principals i gràcies això milloren el restrenyiment.

L’ ingredient curiós d’aquest plat podria ser l’all negre. Aquest aliment ha passat per un procés de fumat amb llenya i de fermentació durant un mes a una temperatura i humitat determinades. D’aquesta manera l’all perd el seu aroma original i s’ennegreix, aconseguint una textura tendra i cremosa amb un gust agredolç.

Destacar també que, amb l’all negre, es multipliquen per 10 les propietats beneficioses de l’all normal (antibacterià, antioxidant, enforteix el sistema immunològic, ajuda a la regulació del sucre…).

D’aquesta manera vam poder concloure un matí únic, diferent, on l’alimentació saludable va ocupar tots i cadascun dels racons del pati del Kursaal!

Aina Llobet, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica

Nutricionista de Grup Llobet