Prepara el teu cos per l’estiu!

Fa pocs dies en vam tenir una petita mostra i mica en mica anem assimilant que tenim l’estiu a tocar. És per això que hem de tenir en compte una sèrie de recomanacions per tal de preparar el nostre organisme de cara als mesos de calor. 

Tenim punts dèbils al nostre organisme que són els que més hem de mimar aquesta estació. Els detallarem un per un.

És conegut per tots que durant l’estiu les temperatures apreten (i força!!) això fa que el nostre cos, per tal de compensar aquest fet, suï més. Amb la suor, a part de perdre aigua, també perdem sals minerals, és per això que és de vital importància recuperar el líquid perdut per tal de tornar a introduir l’aigua i les sals minerals.

A part dels aconsellats 1’5-2L d’aigua diària, no podem perdre de vista els sucs naturals, les infusions (amb gel, si es vol), i també les fruites i les verdures amb alt percentatge d’aigua a la seva composició, per controlar la hidratació corporal.

Arribats en aquest punt m’agradaria fer menció a dues de les fruites protagonistes de l’estiu: la síndria i el meló.

La síndria és una de les fruites més hidratants. Com a curiositat podem dir que 2 talls d’aquesta fruita equivalen a 1 got d’aigua.

A part, conté un bon grapat de vitamines (la C, la A i vitamines del grup B) i minerals. Pel que fa als sucres i als greixos n’aporta ben pocs. Com a funcions principals, ajuda a depurar l’organisme gràcies al seu efecte diürètic, alcalinitzant, remineralitzant i laxant.

El meló el podem definir com un autèntic sèrum vegetal gràcies a la seva acció hidratant i diürètica. Conté una quantitat de sucre (5,4%) menor a d’altres fruites, gairebéno conté greix (0,1%) i de proteïnes en té ben poques.

Destaca sobretot pel seu contingut en aigua, vitamines (la C, les del grup B i folats) i minerals (potassi, ferro i magnesi).

Les propietats nutricionals del melĂł sĂłn les segĂĽents:

  • Hidrata
  • Remineralitza
  • Alcalinitza
  • És diĂĽrètic
  • És laxant

És aconsellable el seu consum en cas de:

  • Alteracions urinĂ ries
  • Insuficiència renal (en grau inicial)
  • CĂ lculs renals (facilita la seva dissoluciĂł i eliminaciĂł)

A part de la hidrataciĂł, un altre aspecte important a tenir en compte Ă©s la prevenciĂł de refredats i l’augment de les defenses. La causa principal dels refredats d’estiu solen ser els aires condicionats ja que provoquen contrastos de temperatura i això debilita el nostre organisme i facilita l’entrada de possibles virus.

Per tal de mantenir la salut del nostre sistema immunològic i prevenir possibles alteracions, fixar-nos en l’alimentació saludable és una molt bona opció! Omplir el nostre organisme de vitamines, minerals i antioxidants proporciona un bon estat de salut de les nostres defenses i prevé l’envelliment cel·lular.

També podem tenir en compte plantes medicinals que ens ajudaran a tenir un sistema immunològic en bon estat. És el cas de l’EQUINÀCIA, una flor que augmenta notablement les defenses del nostre cos.

D’altra banda, si el refredat ja ens ha enganxat, podem utilitzar altres plantes com ara el PROPOLIS (en pastilla o esprai), que ens ajudarà a disminuir la irritació del coll.

Durant l’estiu, també podem aprofitar per millorar hàbits i agafar noves rutines. Si patim problemes digestius o restrenyiment, incloure un mínim de 3 peces de fruita i 2 de verdures al dia, ens ajudarà a regular el trànsit intestinal.

L’activitat física i la bona hidratació són punts clau per resoldre aquest problema.

La pell i els cabells tambĂ© poden arribar a patir canvis degut a factors ambientals com ara l’excessiva exposiciĂł al sol, la sal del mar, el clor de les piscines… És per aquest motiu que els hem de cuidar mĂ©s que mai! Com ho podem fer? Doncs assegurant una bona ingesta d’aminoĂ cids a travĂ©s de l’alimentaciĂł, ideal perquè el cos regeneri les estructures cel·lulars malmeses. Aliments proteics com ara la carn, el peix, el marisc, els ous o tambĂ© proteĂŻnes provinents d’aliments vegetals ( llegums, fruits secs, llavors, o pseudocereals) sĂłn ideals per ajudar a regenerar aquests teixits.

I per finalitzar, voldria parlar d’un dels inconvenients mĂ©s empipadors de l’estiu, el temut insomni… Tots hem patit les nits tropicals ens les quals la temperatura no baixa dels 20 graus i sembla gairebĂ© impossible poder dormir.

El primer consell seria evitar al màxim que és pugui l’estrès o l’estimulació mental, i visual, per tant és desaconsella l’ús de tauletes, ordinadors o telèfons mòbils les hores prèvies a agafar el son.

S’aconsella fer exercici físic (a la tarda si és possible), que ens ajudarà a desfer-nos de les preocupacions, de l’estrès i a part, ens farà augmentar la sensació de benestar.

HaurĂ­em d’intentar buscar una hora del dia que no sigui en pic mĂ xim de calor per sortir a caminar, cĂłrrer, passejar en bicicleta, a fer ioga… i gaudir d’aquests dies que s’allarguen, tot aprofitant la claror dels capvespres.

Bon estiu!

Aina Llobet, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica

Nutricionista de Grup Llobet