An apple a day

Un proverbi britànic diu que una poma al dia manté el metge allunyat de nosaltres (“an apple a day, keeps the doctor away”). En realitat, l’origen era gal·lès i venia a dir que si ens prenem una poma cada dia abans d’anar a dormir, el metge no es podrà guanyar el pa. Que la poma té enormes propietats saludables no és nou, i per això la indústria alimentària més compromesa amb la salut en treu profit.

Em ve molt de gust destacar-vos un dels grans descobriments a casa meva: el vinagre de poma. Molts pensareu que no n’hi ha per tant amb un líquid que serveix per condimentar les amanides. Doncs us convido a afegir-lo a l’amanida, però també a descobrir les seves múltiples aplicacions.

El vinagre de poma, de fet, es pot prendre a cullerades: molts metges diuen que dues culleradetes cada nit abans de dormir pot aportar-nos múltiples beneficis a llarg termini: elimina l’excés de colesterol, combat l’insomni i el nerviosisme, redueix el greix corporal, alleuja dolors musculars i per artritis, evita les rampes, suavitza el mal de coll, regula la pressió arterial i aporta beneficis a la pell.

Però jo no només me’l bec. A casa l’hem fet servir com a tònic perquè corregeix l’assecament, i també l’hem utilitzat per a fer fregues. I és que antigament, a l’Àsia, només s’utilitzava com a ungüent per a calmar dolències i millorar la circulació a les cames amb varius. Conec algú que, fins i tot, el fa servir per a donar brillantor al cabell i com a antídot contra la caspa. Increïble, oi?

Doncs encara no he acabat, perquè el vinagre de poma no només beneficia les persones. També millora la vida dels animals. Afegiu-ne una culleradeta a l’aigua de la vostra mascota i l’ajudareu a tenir el pèl més sa i a que agafin menys paràsits. De fet, alguns ramaders fan servir vinagre de poma per augmentar els nivells de potassi entre el bestiar, per millorar el plomatge de l’aviram i per ajudar les vaques a parir.

Hi ha molts factors a la nostra salut que no podem controlar, per això val la pena fer tot el que podem per portar una vida saludable. El vinagre de poma pot ser un gran aliat perquè, sense deixar de visitar el metge, li donem motius per felicitar-nos.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al RegiĂł 7, el 4 juny de 2017