L’elixir de la immortalitat

Fa dos mil anys, la dinastia Han de la Xina va popularitzar entre l’alta aristocràcia un brevatge màgic. Era el resultat d’una fermentació eterna del te, un procés que no s’acabava mai, de manera que n’hi havia prou amb agafar unes gotes d’aquesta beguda per iniciar la fermentació de qualsevol altre te. Els xinesos d’alta alcúrnia estaven convençuts que, si es podia assolir la immortalitat, havia de ser amb la dosi adient d’aquesta beguda: la kombucha.

Després de perdre’s en la foscor dels temps, com tantes altres herències ancestrals, avui la kombucha ha tornat a la vida. I ho ha fet amb força, fins al punt que el 2016 va ser declarada com el producte estrella “healthy” per diferents publicacions especialitzades. Poc abans, vaig començar a llegir sobre aquesta beguda, no per ganes de viure per sempre, però tampoc per falta d’inquietud rejovenidora.

Immortal o no, la kombucha allarga la vida segur. És un gran desintoxicant perquè els seus enzims redueixen la càrrega de treball del fetge i el pàncrees. Pels mateixos enzims i el seu alt contingut bacteriològic i de llevadures, millora la digestió, fet que ens fa estar de més bon humor. Per l’estimulació que genera en el nostre organisme i per l’alliberament d’energia, reforça el sistema immunològic. I és una excel·lent eina per combatre l’artritis, ja que les seves glucosamines augmenten la producció d’àcid hialurònic.

 

No hi ha motiu per no provar la kombucha, oi? Efectivament, jo fa més d’un any vaig provar-la i, de moment, ningú pot dir que no faci efecte perquè aquí em teniu. Però el més important de tot és que aquesta beguda de te fermentat és capaç de substituir de manera molt saludable cerveses i refrescs . Proveu-ho: la primera vegada no hi fareu massa cas, la segona repetireu i a partir d’aquí no podreu parar. Així ho va fer la dinastia Han. Sense entrar en detalls a la història, en van sortir mal parats després de quatre-cents anys al poder. Però qui pugués viure’n quatre-cents i que, dos mil·lenis després, encara se’n parli. Hi ha res més immortal que això?

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al RegiĂł 7, el 2 de juliol de 2017