Un suc? Premsat en fred, si us plau!

Ja fa uns quants dies que hem entrat a l’estiu i, per si algú no se n’havia adonat, la temperatura al sortir al carrer ens ho demostra. Val més que ens ho agafem amb filosofia perquè encara ens queden uns quants dies per conviure-hi!

Una conseqüència d’aquesta calor és que el cos té tendència a suar més i per tant, perdem més aigua que en altres èpoques de l’any.

Però anem a pams, perquè suem? El fet de suar, és un mecanisme que té el cos per refrigerar l’organisme. Quan fa molta calor i la temperatura corporal augmenta, les glàndules sudorípares segreguen la suor, un líquid format per aigua bàsicament i sals minerals. L’aigua de la suor s’evapora utilitzant la pròpia calor del cos i així és com es rebaixa la temperatura corporal.

De què depèn la quantitat de suor que generem? Doncs de la temperatura corporal. Una persona que realitzi una activitat moderada en un clima afable, pot arribar a suar uns 3 litres diaris. En canvi, una altra que realitzi activitat intensa en un clima càlid,  pot produir fins a 11 litres de suor diaris.

Estem parlant de molta quantitat d’aigua i tota aquesta aigua perduda, l’hem de recuperar bevent sinó correm el risc de deshidratar-nos.

Així doncs, l’estiu és una de les èpoques de l’any en que hem de beure més líquids i no només em voldria centrar en l’aigua, sinó també en aquells aliments que més n’aporten. Fem que l’alimentació sigui el nostre aliat durant aquests mesos de calor!

Si fem una ullada als diferents grups d’aliments, trobem a les fruites i a les verdures com a màxims portadors d’aigua dins la seva composició ( entre el 80-90% ).

Per aquest motiu doncs, són una brillant opció per rehidratar-nos i refrescar-nos. Tant podem prendre aquests vegetals amb la peça sencera com en forma de suc. L’avantatge de fer-ho en forma de suc és que arribem a ingerir més peces i per tant ens acabem hidratant millor.

Així doncs, aquests sucs, a part d’hidratar-nos i remineralitzar-nos, tenen la missió extra de fer-nos arribar més fàcilment a la recomanació establerta per la OMS (Organització Mundial de la Salut) que ens aconsella el consum mínim de 5 racions de fruita i verdura al dia.

Això sí, hem d’estar ben atents a quin tipus de suc utilitzem per tornar els nivells d’aigua adequats al nostre organisme, ja que aquests han de ser al màxim de naturals i saludables possible.

Com ho aconseguirem? Doncs una de les millors maneres és elaborant sucs premsats en fred, utilitzant la tècnica del cold-pressed. Aquesta tècnica és la que extreu el millor suc ja que, a partir de les peces intactes de fruita i verdura, elabora sucs conservant tots els seus nutrients i reduint al màxim l’oxidació d’aquests aliments.

Com treballa aquesta màquina? Primer crea una pasta amb les fruites i les verdures i després, a través d’altes pressions, les aixafa per obtenir fins a l’última gota de suc, aprofitant tots i cadascun dels nutrients que contenen. És important destacar l’absència d’escalfor durant el procés, d’aquesta manera obtenim un suc pur, ple de vida, que ens injecta un munt de nutrients directament a la sang. Podríem dir que és la tècnica més efectiva i respectuosa amb l’ ingredient.

Les liquadores convencionals centrifuguen la polpa a gran velocitat i com a conseqüència, generen calor. Per tant hi ha una pèrdua de nutrients durant el procés d’elaboració, concretament perdem els micronutrients (vitamines, minerals i enzims).

A casa podem disposar d’extractors de sucs cold-press si la butxaca ens ho permet… la veritat Ă©s que sĂłn mĂ quines força cares. Això sĂ­, hem de tenir en compte que no se’ns conservaran massa mĂ©s de 3-4 dies. Han de ser fets i menjats!

Per tal de que es puguin conservar uns quants dies més s’utilitza un procés anomenat HPP (High Pressure Processing) o el que és el mateix, altes pressions hidrostàtiques. Amb aquest nom sona una mica complex però és ben senzill d’explicar! Es tracte d’una tecnologia innovadora i no tèrmica de conservació que aconsegueix augmentar la vida útil dels aliments, en garanteix la seguretat alimentària i a més preserva tot el seu sabor.

Així que, si no tenim la maquinària per extreure el suc en fred a casa, podem fer una ullada als que hi ha al mercat, llegir bé els ingredients i la forma d’elaboració per tal de quedar-nos convençuts que aquells sucs que estem comprant són de màxima qualitat. Llegint la composició alimentària dels sucs podrem descobrir si són fets amb fruites i verdures senceres, intactes a l’ inici el procés, sense purés de fruites com a substitutius i tampoc sucres ni additius afegits.

 

 

 

 

 

 

 

 

Només aquests seran els sucs que, al ser absorbits en sang, proporcionaran al nostre cos tots els nutrients conservats intactes.

Si feu una ullada a la nostra pàgina web (calarpellot.cat), veureu tota la varietat de sucs extrets en fred que tenim, amb la novetat d’un suc d’estiu, que és com un sèrum remineralitzant pel nostre organisme! Cada un conté ingredients diferents i estan pensats per a fer funcions específiques dins del nostre organisme i omplir-nos de salut!

Per tal de poder gaudir dels Suquíssims garantint la total seguretat alimentària, han estat sotmesos al procés d’altes pressions explicat anteriorment, d’aquesta manera se n’allarga també la vida útil.

Així doncs, (pre)ocupeu-vos només d’escollir aquella varietat que més us convé en cada moment, que nosaltres ens ocuparem de fer-los premsats en fred i amb la tècnica més respectuosa tan pel que fa als ingredients com pel que fa als nutrients.

Bon estiu, salut i bons aliments!

Aina Llobet, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica

Nutricionista de Grup Llobet