La llesca que ens espera a la piscina

La piscina de tarda ens regala un moment absolutament màgic: la gana que se’ns obre quan sortim. Màgic no significa poc perillós, perquè ens menjaríem un bou amb banyes. El cos està preparat per a absorbir-ho tot, i precisament per això us recomano un dels sabors que m’acompanya en aquest moment des de fa anys: una llesca untada amb tahin.

El tahin, que en àrab significa farina, és una pasta típica de la riba sud del Mediterrani, de Turquia i de les illes gregues. Està feta a partir de llavors de sèsam lleugerament torrades i triturades, i amulsionades amb oli d’oliva i aigua. El resultat és una crema densa i consistent que s’utilitza per a moltes receptes, entre elles el popular hummus (puré de cigrons), però que es pot utilitzar directament per a untar sobre el pa.

Els beneficis per al paladar d’aquesta llesca untada amb tahin us asseguro que són indescriptibles en sortir de l’aigua, encara molls i refugiats de la cremor del sol. Ara bé, m’agradaria destacar-vos el que he pogut conèixer sobre les propietats que, a més, aporta aquesta gran dosi de sèsam torrada, mòlta i amanida.

D’entrada, el sèsam ens aporta una enorme quantitat de proteïnes vegetals equiparables a les de la carn, però menys agressives per a l’organisme, que el converteixen en un aliment altament nutritiu. El tahin conté una gran proporció de vitamina B, calci, fòsfor, ferro i magnesi. Però el que jo més en destaco és un important antioxidant que combat l’envelliment cel·lular: el sesamol. Sí, afegir tahin als nostres àpats ens pot rejovenir o, com a mínim, fer que ens trobem millor, i més si tenim en compte que la seva fibra ens fa anar millor de ventre.

El tahin, que també podem utilitzar com a salsa combinada amb carns o peixos, complementa la nostra alimentació amb una gran concentració de greixos insaturats que contribueixen a reduir el colesterol “dolent” (LDL) i protegeixen la nostra salut cardiovascular.

Estem acostumats a que els aliments menys saludables són els que vénen menys de gust, i a l’inrevés ; però si mirem enrere, com per exemple amb aquesta recepta ancestral, comprovarem que ens hem malacostumat nosaltres mateixos. Recuperar delícies com el tahin ens ajuda a viure saludablement moments tan màgics com el de sortir de la piscina: frescos, relaxats, afamats i amb una deliciosa llesca esperant-nos.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 16 de juliol de 2017