El paté del Bages

Ara que tots els territoris van darrere de propostes gastronòmiques pròpies, capaces d’atraure l’interès dels foodies, és un bon moment perquè el Bages faci gala d’un producte que compleix absolutament amb totes les tendències alimentàries del moment: el paté d’albergínia blanca.

Aquesta varietat autòctona del Bages, recuperada l’any 2011 després de dècades d’oblit i que avui cultivem als nostres horts de Sant Benet, ens desperta l’interès per múltiples aplicacions; la d’un paté vegetal al més pur estil del “baba ganoush” de l’orient mediterrani és una bona proposta per sortir al pas de la calor.

D’entrada, l’albergínia (blanca o negra) ens pot ajudar a hidratar perquè el 92% del seu pes és aigua. No és el vegetal més ric en fibra ni en vitamines, però és especialment destacable el seu contingut en antioxidants, que sempre són bons contra els problemes cardiovasculars, l’envelliment dels teixits i les malalties degeneratives. Amb aquest punt de partida, la recepta del paté no pot fer més que triomfar.

Us convido a fer-vos el paté del Bages. Necessiteu dues albergínies blanques, un pimentó dolç, una llimona, sal, pebre i oli d’oliva verge extra. Renteu les albergínies i talleu-les a trossets petits amb un rajolí d’oli. Dins d’un bol, les fiqueu al forn a 250 graus durant 30 minuts, i quan ja estiguin cuites hi afegiu el pimentó i el suc de la llimona a sobre. Les bateu fins que no quedi cap grumoll i corregiu el resultat amb sal a discreció. A mi m’agrada afegir-hi unes llavors de sèsam i ocasionalment de chia. El test de qualitat el podeu fer sobre una torradeta prima.

El paté del Bages (així l’anomeno jo, perdoneu si em passo de patriòtic) és tot això i molt més: una recepta fresca i saludable a partir de l’albergínia pròpia de la comarca, amb molta menys llavor, amb un sabor molt més suau que l’albergínia negra de tota la vida. És un menjar exquisit que ens recorda a la terra, a l’hort de quan érem petits, a l’ofici dels pagesos que tots tenim o hem tingut a la família. Ara que tothom vol tenir el seu propi plat amb els seus propis productes, el Bages té una nova oportunitat per demanar la paraula.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 30 de juliol de 2017