La planta que punxa i cura

Quan es cremava a la cuina, la mare trencava una fulla allargada i plena de punxes amb la que sempre havíem de vigilar quan sortíem al balcó. Molts ja sabeu de què parlo: l’àloe vera, una mena d’atzavara rígida que punxa tan fort com cura la seva saba.

Durant les darreres dècades, l’àloe vera s’ha guanyat un lloc predominant en el món de les pomades, les cremes i els sabons. Les seves propietats calmants i antiinflamatòries són ben fàcils de comprovar empíricament: alleuja les cremades, calma el dolor, relaxa les contractures, descarrega les cames. Tot són avantatges si apliquem productes amb àloe vera sobre la nostra pell.

Més endavant es va veure que no només tenia efectes cutanis sinó que també proporcionava alleujament a les llagues de la boca i ajudava a curar ferides. Ara, el gel d’àloe vera es menja i aporta beneficis únics i incontestables per al nostre organisme.

Avui, podem comprar gel d’àloe vera o fins i tot beguda per a ingerir. L’efecte més evident és el laxant, si teniu problemes d’estrenyiment és una bona solució sense cap efecte secundari. Però també posseeix qualitats antioxidants i antibacterianes, de manera que ens ajuda a combatre infeccions alhora que el seu efecte antiinflamatori i calmant ens fa sentir millor (o menys malament) quan estem refredats.

I una altra propietat que ens interessa a partir dels 50: diferents estudis constaten que el gel d’àloe vera (directament o beguda) combat la diabetis perquè fa que el nostre organisme sigui més sensible a la insulina que produeix el propi cos. En definitiva, sobren les excuses per tenir àloe vera sempre a punt: al rebost, a la farmaciola o, si més no, a la torreta, sempre que anem amb compte de no punxar-nos.

De petit, en la mateixa època en què la mare calmava les cremades amb un tros d’àloe vera, a casa em recordaven sovint una dita: “qui et vol bé, et farà patir”. Mai no se m’havia acudit, fins ara, que podria aplicar aquesta sentència a la planta que punxa tant com cura.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al RegiĂł 7, el 13 d’agost de 2017