Una tardor de color taronja

Ja és aquí. Els dies comencen a escurçar-se de veritat, a l’ombra ja no fa calor, diem adéu al pantaló curt i ja no ens imaginem sense mitjons. Ha arribat la tardor, l’estació de color taronja, tot i que de taronges ja en queden ben poques. És el moment d’una altra fruita del mateix color que us ajudarà a evitar refredats i a superar l’abstèmia que la majoria notem en major o menor mesura. Aquesta fruita és el caqui.

El popularment conegut “palosanto”, el caqui, és una fruita d’origen oriental que s’ha adaptat bé a la riba mediterrània. No és especialment hidratant, és de les que té menys aigua (el 80%), i és la que té més hidrats de carboni juntament amb el plàtan. És, per tant, força calòrica però, al mateix temps, conté sucres saludables que molts experts el recomanen per millorar qualsevol tipus de dieta a excepció de casos de diabetis.

Aporta una gran quantitat de potassi i fòsfor, i alhora baixes quantitats de sodi. I un element molt important de cara al fred: vitamina C en altes dosis, sobretot quan el caqui encara està una mica verd. També conté vitamina A, que juntament amb la C constitueixen grans antioxidants que combaten infeccions i el propi envelliment cel·lular. La seva fibra, a més, ens ajuda a anar millor de ventre i a optimitzar l’absorció d’excessos de greixos a l’intestí.

Del caqui sempre s’ha dit que es guarda poc: madura de seguida fora de la nevera i aguanta pocs dies abans de fer-se malbé. Us ofereixo un bon consell per quan en tingueu més del que sou capaços de consumir: congeleu-los, ja sigui sencers o en puré. De fet, si el tritureu i hi afegiu una mica de suc de llimona, en surten unes excel·lents postres, al natural o sortides del congelador.

Menjant caqui cada matí afrontarem millor el dia i farem fortes les cames, que fa bona falta per a un altre gran al·licient que s’apropa: fer cap al bosc a buscar bolets. Sí, també són aquí. Ens espera una tardor ben taronja, una tardor saludable i divertida.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet

Article publicat al Regió 7, el 24 de setembre de 2017