Joies nutritives

Els fruits secs ens proporcionen molta energia, greixos saludables i proteïnes, per tant, no haurien de ser considerats només com a simples snaks per picar, sinó com a autèntics aliments nutritius.

Ara que mica en mica va afluixant la calor, els dies es van fent més curts i l’energia és més necessària que mai per tal d’afrontar un nou curs, els fruits secs no haurien de faltar al nostre dia a dia.

Fa uns anys es dubtava de les propietats beneficioses d’aquests aliments ja que es pensava que podien influir negativament a la salut del nostre cor i artèries degut a l’elevat contingut en greix.

Actualment, investigacions científiques han demostrat que, a part de no influir negativament a la salut del nostre cor, els protagonistes d’avui són molt beneficiosos per la seva funció protectora de les artèries i per la contribució a la reducció del colesterol.

El terme fruit sec es designa a una llavor comestible, pobra en aigua i molt rica en oli o midó, tancada dins d’una clofolla dura. Podem diferenciar dos tipus de fruits secs: els oleaginosos i els farinacis.

Els primers tenen una llavor molt rica en oli ( nous, anacards, ametlles, avellanes, cacauets…) i els segons tenen la llavor rica en midó ( aglans, castanyes…)

 

Per tant el fruit sec és la llavor d’un fruit i no pas la seva part carnosa que normalment no sol ser apte pel consum. La majoria de fruits secs provenen d’arbres que no pertanyen al grup de les lleguminoses excepte el cacauet que creix sota terra i, aquest sí, prové d’una planta lleguminosa. Degut a la riquesa en oli, la llavor del cacauet és considerada com un fruit sec, no com un llegum.

Al mercat podem trobar fruits secs torrats, salats, o escaldats en aigua, sens dubte l’última opció és la més saludable. Quan els torrem, potenciem el seu gust però també perdem quantitats significatives de vitamines (sobretot la B1) i al salar-los, els tornem menys saludables del que són originàriament.

Tal com heu pogut llegir a les primeres línies, els fruits secs proporcionen molta energia, proteïnes i greixos. Si ens fixem en les proteïnes, podem destacar que, després dels llegums, els fruits secs són l’aliment natural més ric en proteïnes. En general, el seu contingut pot arribar a superar al de la carn, peix, ous i cereals.

Pel que fa als greixos, aproximadament la meitat del seu pes està format per oli, molt ric en àcids grassos mono i poliinsaturats, els greixos anomenats col·loquialment com a greixos saludables. És gràcies a aquests greixos que els fruits secs redueixen el nivell de colesterol LDL (el dolent), augmenten l’ HDL (el beneficiós) i protegeixen de l’arteriosclerosi.

Si ens fixem en els minerals, l’ametlla és el fruit sec més ric en calci i el festuc i el cacauet els que tenen més ferro. També tenen magnesi i fòsfor en abundància.

 

 

 

 

Tots en general, són una bona font de vitamines B1, B2, B6, E i folats.

L’únic “però” és que no contenen vitamina A ni vitamina C, encara que no cal patir-hi massa ja que incloent  les fruites i les hortalisses a través de la dieta compensarem aquest dèficit.

Així doncs, ara que tenim la tardor ben a prop i ens tocarà carregar-nos d’energia per combatre el fred, podem omplir les butxaques, les despenses i les carmanyoles d’aquestes petites joies nutritives que ompliran d’energia i salut el nostre cos!

Aina Llobet, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica

Nutricionista de Grup Llobet

Col·legiada número 2228