Marrameu!

Quan començo a veure pel carrer les paradetes amb paperines de castanyes recordo la cançó que ens van ensenyar de petits passant per alt que descrivia la mort d’un gat (el Marrameu) com a conseqüència de l’explosió d’una castanya. Tranquils, les castanyes són inofensives, tot i que alguna relació tenen amb la mort: eren una menja de dol en temps ancestrals, després dels funerals. D’aquí ve que la castanyada es faci en vigília de Tots Sants.

Contràriament, us convido a menjar castanyes per sentir-vos ben vius i vives. I és que aquest fruit sec de tardor presenta característiques que la fan molt atractiva per a combatre problemes com la hipertensió, la diabetis o l’anèmia. I és que conté grans dosis de minerals essencials com el ferro, el calci, el potassi, el fòsfor i el magnesi, així com molta fibra i un baix contingut en sodi. Aquestes propietats mineralitzants ens ajuden, igualment, a mantenir ossos i dents en bon estat de salut.

La castanya és apta per a moltes dietes, ja que, a més del baix índex de sodi, no porta gluten i produeix efectes saciants. Per tant, es pot incloure en dietes d’aprimament, així com en dietes per a esportistes en moments de càrrega d’entrenament, pel fet que el 40% del seu pes està format per hidrats de carboni complexos, de combustió lenta i continuada.

Fins i tot vegetarians i vegans poden treure un gran rendiment de la castanya, ja que les seves proteïnes vegetals inclouen tots els aminoàcids essencials. I també ens en podem aprofitar els que volem cuidar el nostre cor: com a bon fruit sec, la castanya té efectes cardioprotectors gràcies als seus greixos saludables omega 6 i omega 3. Lògicament, no cal dir que com a aliment vegetal no porta colesterol.

En definitiva, no cal que esperem a la castanyada, qualsevol moment és bo per coure una cassola de castanyes, per no dir que amb la farina de castanya en podeu fer pa, bases de pizza o postres sense gluten. La castanya és plena de vida malgrat la història tràgica del pobre Marrameu.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regió 7, el 22 de octubre de 2017