Reforça les defenses amb una alimentació saludable

La tardor és una època de canvis i cal que el nostre cos estigui preparat per adaptar-s’hi. La millor manera de facilitar aquesta adaptació és seguir un estil de vida saludable; començant amb l’alimentació, complementant-ho amb l’activitat física i acabant amb la gestió positiva de les emocions.

Fisiològicament el cos també pateix canvis i és que està demostrat que en aquesta època disminueixen els nivells de serotonina, fet que explica la sensació de cansament i la manca d’energia.

Ens centrarem doncs en el què hem de menjar aquesta tardor per tal de millorar el sistema immunitari i que aquests canvis siguin tolerats de la millor manera possible pel nostre organisme.

Malauradament no podem evitar l’exposició als virus presents a l’ambient però el que  sí que depèn de nosaltres és l’estat del nostre sistema immunitari. Si el cuidem, tenim més probabilitats d’evitar infeccions i també complicacions.

Per tal de preparar les nostres defenses hem d’enfortir energèticament els pulmons i també els intestins ja que és allà on el nostre sistema immunitari té un pes més important. D’altra banda, també ens podem centrar en una alimentació més alcalinitzant, ja que ens ajudarà a enfortir les defenses.

Pel que fa als aliments en concret podem parlar del mill, la remolatxa, l’api, els llegums que, a part de reforçar el sistema immunitari, també són una bona font de ferro i zinc.

També afavoriran les defenses els aliments com ara les cols, les llimones, les prunes umeboshi (molt riques en àcid cítric i amb propietats digestives), i els aliments de temporada. D’aquests últims podem destacar el nap, els raves, el nap Daikon, la pastanaga, la ceba, el gingebre, la carbassa i les algues que també ajudaran a reforçar el sistema immunitari gràcies a la presència de vitamines A, C i E a la seva composició.

 

 

 

 

 

 

D’altra banda, un aliment de temporada com ara els bolets també es mereixen una especial menció, concretament els shitakes. Aquests bolets d’origen japonès, reforcen de manera específica el sistema immunitari ja que tenen un component únic per a realitzar aquesta funció.

Paral·lelament, en aquesta època ja comencen a venir de gust les sopes i els brous calentons i pot ser un bon motiu per descobrir el miso, un aliment molt complert que podem introduir a les sopes de manera molt senzilla. Els enzims que conté aquest aliment faciliten la digestió i afavoreixen al manteniment de la flora intestinal, potenciant d’aquest manera el bon funcionament dels sistema immunitari.

 

 

 

 

 

 

A part, també alcalinitza la sang fet que fa que el nostre organisme sigui més resistent a les malalties.

Si ens fixem en els nutrients concrets, podem destacar dos aminoàcids, la Glutamina i l’Arginina, que tenen efectes antiinfecciosos. El primer és present als cacauets, les ametlles i les llavors de gira-sol. L’Arginina la trobem als dàtils, la pinya i també als ous.

Pel que fa als greixos, tant els monoinsaturats presents a l’oli d’oliva o a l’alvocat com els omega-3 (peixos, lli i nous), són estimulants del sistema immunitari.

Les vitamines més específiques per millorar les defenses són: la A, les del grup B, la C i la D.

VITAMINA A: és essencial pel manteniment de les mucoses i de la pell. La trobem als beta carotens de les fruites i verdures de color vermell, groc, taronja i verd.

VITAMINA B: prevé les infeccions respiratòries. Les vitamines del grup B són present al llevat de cervesa de manera molt complerta.

VITAMINA C: molt útil sobretot de forma preventiva. La podem trobar als cítrics, pebrots, kiwis

VITAMINA D: la introduïm al nostre organisme a través dels rajos solars. A part, a través de l’alimentació, la trobem als peixos blaus i al rovell de l’ou.

Si ens fixem en els minerals, el zinc és necessari perquè el nostre sistema immunitari funcioni correctament. El trobem als fruits secs i també als aliments proteics.

I finalment, hem de fer especial atenció a les substàncies antioxidants. Hi ha molts processos metabòlics que generen radicals lliures (substancies tòxiques molt perjudicials per l’organisme) i acaben afectant al nostre sistema immunitari si no som capaços de neutralitzar-los.

Els antioxidants són els encarregats de frenar l’acció dels radicals lliures i per tant, protegir el sistema immunitari. Els aliments que més en contenen són aliments com ara el bròquil, el tomàquet, els fruits vermells, l’oli d’oliva, la xocolata negra, l’all, els fruits secs, el raïm, el te verd

 

 

 

 

 

 

 

Així doncs i per concloure, per ajudar a mantenir en bon estat al nostre sistema immunitari no poden faltar a la nostra dieta els vegetals de coloració variada (vermells, grocs i taronja), les proteïnes, els greixos (poliinsaturats i monoinsaturats), el zinc i la vitamina C.

I si a una bona alimentació hi sumem la pràctica d’ activitat física de manera regular i una salut mental ben equilibrada tindrem molt de guanyat per tal de poder passar les èpoques de més fred d’una manera ben saludable.

Així doncs, la tardor és una bona època per centrar-nos a millorar els nostres hàbits alimentaris, cuidar-nos, pensar en nosaltres, sense deixar de banda el contacte amb la natura i l’exposició solar, que ens ajudarà a relaxar, a respirar millor i a sintetitzar la vitamina D necessària per les nostres defenses.

Preparar el teu cos perquè gaudeixi d’una bona salut aquest hivern només depèn de tu… Alimenta les teves defenses!

Aina Llobet

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica

Col·legiada número 2228