Rebre carbasses!

Fins fa unes generacions, l’amor pagès va ser convingut pels pares dels nuvis, com la noblesa però a escala domèstica. Els pares del noi llançaven la proposta als de la noia, i un protocol tradicional per a respondre consistia en un dinar a casa d’ella. Si els amfitrions acceptaven la proposta de matrimoni, es treia el tema obertament. Si no l’acceptaven, s’evitava parlar-ne i per mitjà del menú: un plat de carbassa.

Efectivament, d’aquí ve l’expressió “donar carbassa”, o “rebre carbassa”, que avui encara s’aplica al rebuig d’una proposició amorosa i, també, a un suspens en un examen. La popularització d’aquesta expressió, però, també denota l’arrelament de la carbassa a la nostra gastronomia, tota una sort si tenim en compte els enormes beneficis saludables d’aquesta verdura dolça.

Hi ha més de 800 varietats de carbassa al món, tot i que a Catalunya ens n’arriba una vintena dividides entre carbasses d’estiu i d’hivern. La carbassa d’hivern, que és la que es troben en plena temporada (per entendre’ns, la carbassa de Halloween) té menys aigua i és més dolça que la d’estiu. També es conserva, sense obrir, durant mesos si la tenim en un lloc fresc i sec. Això vol dir que sempre podem tenir a mà una bona carbassa per cuinar plats ben diferents.

D’entrada, la carbassa ben bullida (o millor, cuita al vapor per preservar-ne les vitamines) pot protagonitzar qualsevol plat o minestra de verdures. Triturat ens pot servir per una crema excepcional, suau i dolça, ideal per a nens. Crua i ben amanida, a casa en fem uns espaguetis vegetals amb salsa pesto per llepar-se els dits. Per no oblidar que amb la carbassa bullida i confitada es fa cabell d’àngel, que a mi m’agrada fer amb algun xarop saludable en comptes de sucre blanc.

La carbassa té moltíssimes propietats beneficioses, però a mi m’agrada destacar que la seva dolçor natural fa reduir la sensació de gana i les ganes de menjar dolços poc saludables. Alhora, ajuda a regular els nivells de sucre a la sang i és beneficiós per a la salut del pàncrees. Per tot això, molts especialistes la recomanen per combatre la diabetis i per prevenir problemes cardiovasculars.

En definitiva, fins i tot rebre carbassa pot tenir el seu costat bo.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al RegiĂł 7, el 19 de novembre de 2017