El col·lagen, la proteïna essencial

Segurament en aquests últims temps haureu sentit més d’una vegada la paraula col·lagen i potser us heu preguntat què és i per a què serveix… doncs en aquest article trobareu aquesta informació!

Està present a totes les cèl·lules del nostre organisme i és tant essencial que és la proteïna més abundant del cos humà. És la base de molts teixits i fibres que s’agrupen per formar estructures més grans.

Parlem d’una proteïna important per la pell, els cabells, les ungles, els ossos, les articulacions, els músculs… i és important saber que la produeix el propi organisme!

Si mantenim estils de vida saludables a través d’una dieta equilibrada i variada, si practiquem esport, si estalviem el fum del tabac als nostres pulmons… estarem ajudant al nostre cos a produir col·lagen.

Potser alguns de vosaltres us estareu preguntant si hi ha aliments que aporten col·lagen a l’organisme i quins són…

Doncs Sí! N’hi ha força! A continuació us els presento:

  • La carn de pollastre, de vedella, de xai, de porc, contenen altes quantitats de col·lagen i també parts específiques més cartilaginoses (els peus de porc).
  • Si ho comparem amb la carn, el peix conté menys quantitat de col·lagen però també és un aliment a destacar, sobretot a les escates.
  • La gelatina té un 90% de proteïnes derivades del col·lagen així que també és un aliment a tenir en compte.

 

 

 

 

 

A part dels aliments que pròpiament ja contenen el col·lagen, n’hi ha d’altres que promouen la seva producció. Parlem en aquest cas de:

  • Fruites i verdures de color vermell: pomes, cireres, maduixes, remolatxa, pebrot vermell… que a través d’una substància que es diu licopè ajuda a la producció de col·lagen i al mateix temps actua com a antioxidant.
  • Fruites riques en vitamina C: la taronja, el kiwi, la llimona, l’aranja, la pinya potenciaran la producció de col·lagen a part de ser també bons antioxidants.
  • Les verdures com ara les cols, les albergínies, l’escarola, els espinacs, són molt positives per la producció de col·lagen.
  • Aliments amb un alt contingut en sofre estimulen l’elaboració del col·lagen ( l’api, les olives negres i verdes, els alls, les cebes, els plàtans…).
  • La llet de soja i els làctics tenen una substància anomenada genisteina que és capaç d’estimular l’elaboració de col·lagen a l’organisme.
  • La lisina és un aminoàcid que també potencia l’elaboració de col·lagen. El trobem en aliments com ara la patata, el llevat de cervesa o bé les algues.
  • Els fruits secs en general estimulen la creació de col·lagen (ametlles, cacauets, pinyons, avellanes, pinyons, festucs…).

 

 

 

 

 

 

Aquests són, doncs, els aliments que haurem d’introduir a la nostra dieta si volem fer un cop de mà a l’organisme amb la producció de col·lagen.

Tot i això, és sabut també que a partir de la trentena d’edat, la fabricació d’aquesta proteïna comença a baixar de per si i es pot arribar a reduir un 1,5% per any d’edat. A partir dels 45 anys és redueix considerablement arribant a disminuir en un 35% al voltant dels 60 anys.

Per tant, a part de garantir aquests aliments al nostre cos també podem oferir un suplement extra per a què la baixada no sigui tant brusca i mantenir així uns nivells adequats d’aquesta proteïna.

Cal destacar que la reducció del col·lagen a l’organisme és el principal causant de l’envelliment prematur en forma de pèrdua d’elasticitat i fermesa de la pell, cabell i ungles.

També pot generar dolor a les articulacions, lligaments, tendons i músculs.

És per això que avui presentem aquest producte; una ajuda externa molt complerta gràcies a la seva interessantíssima composició.

Per ordre de més a menys quantitat conté col·lagen, calci, magnesi, vitamina C i vitamina D3.

Les vitamines i minerals que acompanyen al col·lagen reforcen el sistema ossi i contribueixen al manteniment de les estructures musculars de l’organisme.

Se’n poden prendre fins a sis comprimits diaris, dos abans dels àpats principals (esmorzar, dinar i sopar).

En cap cas aquests comprimits han de substituir una dieta variada i equilibrada però de ben segur que poden ser una ajuda externa a l’organisme que aprofitarà de bon grat!

Així doncs si vols mantenir un sistema ossi en un estat òptim, ja saps quins aliments et convenen i quins complements t’ajudaran a assolir aquest objectiu. De la seva combinació en surt un duet imparable!

Aina Llobet – Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica

Col·legiada número 2228