Moment de fer net

S’apropa el Nadal i serà difícil evitar gaires excessos. Com a mínim, que ens atrapin amb el cos a punt. I no se m’acudeix un aliment tan depuratiu com la carxofa, un fruit típic de l’horta mediterrània. Els grecs la veneraven, els romans la van estendre per gairebé tot l’imperi i els britànics del XVI la van convertir en producte gourmet. D’aquí en deuria venir l’expressió “ser el rei del carxofer”, que contemporàniament vindria a ser “el rei del mambo”.

La carxofa no és només altament diürètica i mineralitzant (magnesi, potassi, sodi i ferro, sobretot). Té meravelloses propietats digestives i ajuda a regular la secreció de molts líquids i hormones difícils de controlar com l’àcid úric, la bilis o els sucs gàstrics responsables de l’acidesa. S’ha comprovat que redueix els triglicèrids a la sang, redueix el colesterol “dolent” (LDL) i augmenta el “bo” (HDL). A més, els seus flavonoides contribueixen, segons diferents estudis científics, a prevenir determinats tipus de càncer i a millorar-ne el tractament.

 

 

 

 

 

Per tot això i per la seva composició (molta fibra, molt pocs sucres i zero greixos), la carxofa forma part de la dieta en casos de diabetis, hipertensió i arteriosclerosi. I això significa que pot formar part de qualsevol dieta, tant si volem aprimar-nos com si volem menjar equilibrat.

Tenen fama les carxofes conreades al Parc Agrari del Llobregat, també les del delta de l’Ebre i les de Benicarló. Us asseguro que a la vora de casa fan, per mi, les millors carxofes de la comarca. Em resulta ben fàcil cuinar-les, donada la seva versatilitat: poden ser plat principal (a la brasa són boníssimes!) o acompanyament de carns, peixos o graellades de verdures. Les podem posar a l’arròs, fer-ne truita o remenat. Es poden farcir de carn picada, bacallà o pernil. Les podem afegir a la samfaina o a l’amanida, fredes o calentes, saltejades o arrebossades.

Vaja, no hi ha excusa per no menjar-ne. “De carxofa a carxofa”, que significa “de tant en tant”, convé fer net amb una bona carxofada. I tot a punt per al Nadal que ens espera. Bones festes!

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al RegiĂł 7, el 17 de Desembre de 2017