La maduixa: font de rejoveniment

Uns coneguts que es dediquen a fabricar aromes diuen que, si tot el que mengem amb gust a maduixa fos un sabor real, farien falta tres planetes plens de maduixeres. Efectivament, el de la maduixa és el sabor més apreciat del món, i a casa nostra tenim l’enorme privilegi de poder conrear i menjar maduixa de veritat.

La maduixa que tenim per aquestes dates a les botigues és encara d’hivernacle perquè no els agrada massa el fred però, arrecerades, les maduixeres poden fer fruit gairebé tot l’any. La temporada forta començarà al març i s’allargarà fins ben entrat l’estiu a Catalunya, que des de fa cinquanta anys és un gran productor i exportador dins del mercat europeu.

I és que a Catalunya hi ha maduixeres des d’abans de conrear-les, perquè és una planta silvestre que creixia de forma espontània al bosc com ho fan les mores o els gerds. La que coneixem com a maduixa és autòctona d’Europa, mentre que el maduixot, de mida força més gran i amb propietats molt similars, és un híbrid de dues varietats vingudes del continent americà.

Tot i la fama del Maresme i, darrerament, el delta del Llobregat, la maduixera creix a tot el territori català, des de la costa fins a 1.600 metres d’altitud. Potser perquè aguanta estoicament temperatures de fins a -20ºC, també ens ajuda a nosaltres a suportar l’hivern: la seva aportació en vitamina C és superior a la dels cítrics i conté una alta quantitat d’àcid fòlic que reforça el nostre sistema immunitari.

Com a bon fruit vermell, la maduixa aporta flavonoides i altres potents antioxidants, que frenen l’envelliment cel·lular, són antiinflamatoris per excel·lència i milloren la nostra salut cardiovascular. Els metges aconsellen maduixes per a pacients amb hipertensió perquè, a més, contenen un alt contingut en potassi i baix en sodi.


 

 

 

 

 

Ara bé, el més sorprenent de la maduixa és que mai no en queda cap al plat. Sempre ve de gust i mai no atipa ningú. No en va, té el sabor més buscat del món, tant que faria falta tres móns com el nostre completament plantats de maduixeres si volguéssim prescindir d’aromes artificials. Només això ens hauria de fer adonar de la sort que tenim de trobar maduixes tant a l’abast. Francament, vivim en un país que val tres planetes.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al RegiĂł 7, el 28 de Gener de 2018