S’ha acabat el bròquil?

La desapareguda Fonda Nacional, a prop del mercat de la Boqueria, es va fer famosa a finals del segle XIX per la cantarella dels seus cambrers. I una frase que va aixecar la simpatia dels clients arribava quan no es podia servir un dels plats més apreciats del lloc: “s’ha acabat el bròquil!”, cridava en veu alta el cap de sala. Avui, fem servir aquesta expressió per dir que se’ns ha acabat la paciència, que ja n’hi ha prou, una frase feta lligada al caràcter català i alhora a la gastronomia més nostrada.

El bròquil és un dels vegetals de capçalera de la nostra cuina, i un dels aliments que torna a estar a l’alça en un moment en què mirem més que mai a les arrels i a la producció de proximitat. L’aposta no és casual: es tracta d’un producte extraordinàriament nutritiu i alhora poc calòric, diürètic i amb una gran aportació de vitamines (A, B6 i C) i minerals, especialment ferro i potassi, que exerceix un excel·lent contrast amb el sodi.

Aquesta planta de la família de la col ens aporta antioxidants de molta qualitat i, molt important, una sèrie de fitoquímics que l’Institut Americà per a la Investigació contra al Càncer considera extraordinàriament beneficiosos a nivell preventiu. Molts especialistes recomanen el bròquil, també, en casos de diabetis, problemes digestius, deficiències de ferro i excés de colesterol.

A mi m’agrada especialment el bròquil “al dente”, que dirien els italians: escaldat o al vapor, o encara millor: cuit al buit i a baixa temperatura perquè no perdi cap de les seves propietats nutricionals i organolèptiques. A casa ho combinem amb la seva germana, la coliflor, i amb pastanaga per assolir una combinació de textures ben interessant. N’hi ha prou amb un raig d’oli i una sal gruixuda per potenciar-ne el sabor i menjar en colors, que sempre va bé.

Òbviament, el bròquil també pot ser un bon acompanyament de carns i peixos, així com una bona combinació amb patata o llegums. Sempre ens anirà bé per sentir-nos més saludables i apostar per una alimentació de proximitat, compromesa amb el nostre entorn. Com la paciència, millor que el bròquil no s’acabi mai.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regió 7, el 11 de Febrer de 2018