Les propietats de la cúrcuma

Algú es deuria fer aquesta pregunta quan, cap al segle III aC., va veure que algú havia fet servir el tint de la llana per cuinar. Aquest era l’ús originari de la cúrcuma, també anomenat “safrà de l’Índia”, una de les espècies més apreciades de l’actualitat pels seus prodigiosos beneficis per a la salut.

Des que els asiàtics van descobrir que no només era un bon condiment comestible, sinó que també tenia autèntiques propietats medicinals, han considerat la cúrcuma una planta màgica. No els falta raó: la seva arrel o rizoma, que avui consumim en pols, presenta un component absolutament únic: la curcumina, de la qual es coneix la seva alta activitat antibacteriana, antifúngica i antiparasitària. S’han demostrat la seva acció protectora de la pell, el sistema gastrointestinal i el respiratori.

Com que contribueix a regular l’activitat del fetge, la cúrcuma ajuda a regular el colesterol i els triglicèrids presents a la sang. Les últimes investigacions, a més, indiquen que els efectes biològics d’aquesta espècia poden ser actius contra el càncer, especialment de pell, de còlon i de duodè.

Però, a més de tot això, la cúrcuma té un sabor molt especial que canvia el sentit de moltes de les receptes i ens transporta a l’orient en un segon. Perquè us en feu una idea, la cúrcuma és el principal component de la salsa de curri, amb un gust suau i allargat però gens picant. Es pot afegir a qualsevol plat i, així, també hi aportarem un color entre groc i taronja, com si de safrà es tractés.

Si compreu l’arrel sencera i sense moldre, us recomano que primer la congeleu i, un cop sota zero, la passeu per un ratllador ben fi. No us farà fils i us costarà ben poc tenir l’espècie en el seu punt òptim. La podeu posar en sopes o caldos, en guisats o cremes, però també en sucs de fruita o fins i tot per sobre de postres dolces amb la finalitat de crear un bon contrast de sabors.

La cúrcuma us canviarà la forma de menjar i, segur, millorarà la vostra forma de viure. Fa més de dos mil anys, ja va canviar la forma de tenyir la llana. Quan la cúrcuma va entrar a la cuina, ja no en va sortir mai més.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regió 7, el 25 de Febrer de 2018