Com iniciar una dieta vegetariana?

Cada vegada són més les persones que opten per una alimentació més verda, fresca, més vegetal. Potser no diran que no a un bon filet de vedella o a un pa amb tomàquet amb pernil però el seu dia a dia es basarà majoritàriament en el consum de fruites, verdures, hortalisses, llegums i proteïnes d’origen vegetal.

També hi ha gent que ha escollit el veganisme com una filosofia de vida i rebutja tot el que vingui del món animal. No cuir ni pells per vestir, gens de carn, peix, ous, ni làctics o mel, ni tan sols en una ocasió especial. Aquests són que segueixen una alimentació més estricte, una alimentació vegana.

Seguir aquestes dietes pot semblar fàcil ja que es pot pensar que l’única cosa que s’ha de fer és eliminar del dia a dia aquests aliments, però la veritat és que n’hi ha molts que queden amagats  en forma d’additius, conservants o espessants. Això farà que sigui essencial llegir totes les etiquetes nutricionals dels productes que es consumeixin.

D’altra banda, el fet d’eliminar els aliments d’origen animal de la dieta pot comportar certs desajustaments o mancances nutricionals. És per això que una dieta vegana o vegetariana, s’aconsella que sigui supervisada per un nutricionista, per tal de garantir que no hi hagi cap dèficit nutricional (dèficit d’aminoàcids essencials, vitamina B12, vitamina D i ferro).

Cal saber doncs, quines són les fonts de proteïna vegetal i de la resta de minerals i vitamines que podem tenir a l’abast.

On podem trobar proteïna vegetal?

  • Llegums
  • Fruits secs
  • Tofu
  • Tempeh
  • Seitan
  • Quinoa
  • Fajol
  • Amarant
  • Algues

Hem de recordar que no cal abusar de la soja ja que no és l’única alternativa de font de proteïna vegetal, com hem vist anteriorment. Els occidentals no tenim prous enzims per digerir-la correctament i, si en prenem a diari, pot derivar a problemes digestius, o fins i tot hormonals.

RECOMANACIONS

Així doncs, quines recomanacions hem de tenir en compte per tal de seguir una dieta vegetariana ben equilibrada?

El primer consell que ens garantirà una alimentació vegetariana ben equilibrada és que sigui el màxim de VARIADA possible. Obtindrem tots els components de les proteïnes (els aminoàcids) si cada dia mengem algun llegum, fruits secs, llavors, pseudocereals (quinoa, amarant, fajol), comptem amb el tofu o tempeh i afegim algun superaliment al nostre dia a dia.

Salut i bons aliments!

Aina Llobet – Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica

Col·legiada número 2228