La llauna d’en Popeye

De petits, el que no haurien aconseguit les mares ho va fer en Popeye: aquell mariner de mitjana edat, borni d’un ull i amb una pipa que mai no treia fum va fer-nos creure que menjar espinacs multiplicava la nostra força. El personatge, creat fa 99 anys pel dibuixant de còmics Elzie Crisler Segar, va triomfar als Estats Units en un moment on les anèmies per falta de ferro eren molt prevalents en edat de creixement.

Els espinacs van arribar a casa nostra al voltant de l’any 1.000. El van importar els sarraïns des de la riba sud del Mediterrani, on es coneixien des de l’antiguitat per les seves propietats terapèutiques: es feia servir com a medicina natural contra els processos febrils, en la cura de la icterícia i per alleujar inflamacions de fetge i de pulmó.

No només són una verdura molt nutritiva i saludable, sinó també enormement versàtil i fàcil de combinar. Amb espinac podem fer amanides, els podem bullir o (millor) coure al vapor en menestres, amb llegums o amb arrossos. Els podem saltejar amb panses i pinyons, en podem fer coca, lasanya vegetal o el que més m’agrada a mi: truita d’espinacs, on podem afegir-hi una mica de ceba i all.

Podem afegir espinacs, fins i tot, a la pizza o a les postres, com les panades d’espinacs o els rubiols menorquins. Sigui com sigui, els espinacs ens poden ajudar a menjar millor i a fer que els nostres plats siguin més diversos, ni que sigui com a acompanyament vegetal de plats de carn o de peix.

Avui sabem que els espinacs són rics en múltiples nutrients, amb un alt contingut en vitamines A, B1, B2 i C. També porten molt fòsfor i potassi, un alt contingut en fibra i el 90% d’aigua. Aquests dos últims elements, converteixen l’espinac en un aliment molt diürètic, beneficiós en el tractament de càlculs renals, laxant i un potent antiinflamatori.

El que també sabem és que els espinacs no porten tan ferro com creien els creadors de Popeye. El mite va sorgir en un error en la traducció d’un estudi alemany sobre els espinacs: es va pensar que portaven 10 vegades més ferro del real. Tanmateix, la llauna que ens van donar amb la llauna d’espinacs, que el mariner menjava a raig, va valer la pena.

Amb ferro o sense, els espinacs ens fan més forts.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al RegiĂł 7, l’11 de Març de 2018