A fregir espàrrecs!

L’expressió amb què titulo aquest article es fa servir des de finals del segle XIX per engegar algú. Es va començar a utilitzar al camp: quan algú molestava o entorpia la feina, se l’enviava a fregir espàrrecs perquè era una tasca ben inútil i que ocupava molt temps. Aleshores, els espàrrecs es cuinaven únicament bullits, i sí que és veritat que avui també es fregeixen (sols o en tempura), però el més habitual és bullir-los, coure’ls al vapor o saltejar-los amb altres ingredients i un bon toc de sal.

L’espàrrec verd és el de temporada, des d’ara i fins al juny. El conreem des de la invasió romana, i des de l’Edat Mitjana en consumim amb fervor. Convé distingir el verd del silvestre, que podem collir pels boscos com qui a la tardor busca bolets; i del blanc, que està conreat sota terra i és més tendre, però sense tantes propietats beneficioses per a la salut. El verd és el que s’ha fet més famós per la seva textura, pel seu gust intens i per les seves prodigioses propietats saludables.

Més enllà del seu contingut en aigua (92%), que el fa diürètic, i de l’elevada composició de fibra que beneficia la nostra flora intestinal, l’espàrrec verd és un excel·lent antiinflamatori i constitueix una gran font d’àcid fòlic vitamines C i E i provitamina A. La C és molt famosa per la seva acció contra els refredats però també, i molt important, ens ajuda a millorar l’absorció de ferro d’altres vegetals. Per tant, l’espàrrec pot ser un gran aliat dels llegums.

Però moltes combinacions són ben bones: espàrrecs saltejats amb pernil i alls tendres, combinats amb ceba dins d’una crema de verdura, amb sal grossa i vinagreta de menta, bullits o al vapor i servits amb tomàquet o patata al caliu, al forn sobre base de pa i acompanyats de formatges i herbes aromàtiques. Això, si és que ja heu provat la truita d’espàrrecs. A tots els plats, l’espàrrec verd aporta un contrast de sabor i de textura que canvien completament el sentit de la resta d’ingredients.

Des que vaig descobrir la seva enorme versatilitat, quan m’envien a fregir espàrrecs els canto tota la llista d’alternatives. Normalment, se’ls queda cara d’espàrrec.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regió 7, el 8 d’Abril de 2018