El somnífer de les àvies

Les mares i les àvies sempre havien dit que una bona amanida per sopar era la millor medecina per dormir bé, i la meva generació mai no ens ho havíem cregut. És el que té l’era de la ciència: durant un temps, ens ha semblat que tot s’havia de solucionar amb fàrmacs fins que la ciència ha demostrat el contrari: que hi ha aliments que, com ja deia Hipòcrates fa vint-i-cinc segles, són realment medicinals.

I aquí entra en joc l’amanida dels vespres: desenes d’estudis han corroborat que lenciam és un aliment sedant; és a dir, relaxa la musculatura, regula l’hormona de la vigília i ens ajuda a dormir. De fet, l’enciam conté petites quantitats d’un narcòtic prou conegut, el làtex, que algú també ha anomenat opi d’enciam. De fet, la versió silvestre d’aquesta planta en té molta més quantitat, i en l’antiguitat se’n feien infusions al·lucinògenes per a rituals màgics i sagrats.

I és que el consum de l’enciam es coneix des de l’antic Egipte, tot i que fins a l’Edat Mitjana era una verdura que no es consumia crua sinó cuinada. A partir del 1800 es consumeix amb gran regularitat a Europa, i des del 1900 és la reina de les amanides. L’enciam és molt apreciat pels seus efectes diürètics i laxants gràcies al seu alt contingut en aigua (92-95%) i a l’alt contingut en fibra. Forma part inseparable de la dieta mediterrània i de qualsevol dieta saludable del món occidental.

L’enciam és, a més, molt ric en minerals i en vitamines, que es mantenen pel seu consum habitual en cru. També conté compostos orgànics i enzims molt beneficiosos per a l’organisme i que converteixen aquesta verdura de fulla en un aliment ideal per a la regulació de la diabetis, l’asma o la tos nerviosa, entre molts d’altres. Sigui com sigui, constitueixi un calmant natural sense efectes secundaris ni contraindicacions, i això, per sí mateix, ja és un punt a favor d’aquesta planta.

A més, quan s’apropa el bon temps, l’enciam ve molt de gust. N’hi ha per tots els gustos: el de fulla llarga, l’iceberg, el famós trocadero o escarolat i el xinès, per posar alguns exemples. Jo us recomano tenir-ne a mà més d’un i fer-ne un bon mèsclum acompanyat de fruits secs i algun complement que en potenciï el sabor. Oli, un vinagre saludable com el de poma, i a gaudir d’un plat extremadament saludable.

Si ho feu al vespre, serà un bon punt i apart en el dia a dia vertiginós que ens toca viure en els temps que corren. Us relaxarà, us farà sentir bé i us ajudarà a conciliar el son. Fins a descobrir-ho, molts pensàvem que havíem de fer cas a la ciència, fins que la ciència va donar la raó a les àvies.

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regió 7, el 22 d’Abril de 2018