Un ‘No sé què’

No tots els guapos són atractius, i no tots els atractius són guapos. Hi ha qui té un ‘no sé què’ que el fa lligar més que ningú. La regla és extrapolable en femení, però parlo en masculí perquè toca parlar d’un aliment que, segons diuen, ens fa més atractius a nosaltres. Es tracta de l’api, una planta associada a la masculinitat des de l’antic Egipte, però que fins avui no s’hi havia trobat explicació.

L’api conté una gran quantitat d’andosterona i androstenol, dues hormones masculines que els homes alliberem per la pell i que atrauen el sexe femení. Alguns estareu pensant en el masclista “efecte AXE”. Podeu estar tranquils i tranquil·les que no és així, però sí que ens pot fer més interessants per a la parella, sigui home o dona.

Per a tots i totes: l’api ens fa sentir millor perquè lluita contra la retenció de líquids i l’estrenyiment. El seu alt contingut en fibra i en aigua el posiciona com un dels aliments més diürètics, depuratius i regulador de l’intestí. És molt poc calòric amb només 12 calories per 100 grams, i aporta minerals essencials com el potassi i vitamines fonamentals com la B12, la C, l’E i àcid fòlic.

A mi m’encanta l’api cru, dins d’una amanida o sol amb un bon raig d’oli d’oliva. Molts i moltes no li trobareu la gràcia per la intensitat de l’olor i el sabor i, sobretot, perquè mastegar-lo porta feina. Però aquest procés és molt positiu: mentre masteguem, l’estómac incrementa la secreció de suc gàstric per a una bona digestió. Mastegar més estona també redueix la sensació de gana, ideal si seguim una dieta.

En tot cas, l’api és molt bon cuinat, preferiblement al vapor perquè, a diferència d’altres vegetals, no perd les propietats que presenta en cru. Si no us n’agrada la textura, us convido a liquar-lo al matí juntament amb suc de taronja. Marxareu de casa hidratats i amb una càrrega extra de vitamines i minerals.

Per tant això, menjar api només pot ser bo, per als homes i per a tota la família. Funcioni o no funcioni la qüestió de les hormones, no està de més tenir-ne sempre a mà per casa. D’entrada, ens farà més saludables. Si, de passada, ens desperta aquell inexplicable ‘no sé què’ que ens fa semblar més guapos sense ser-ho tant, benvingut sigui l’api!

Ignasi Llobet, Director General de Grup Llobet
Article publicat al Regió 7, el 20 de Maig de 2018