Què són els minerals? Què ens aporten? On els trobem?

Els minerals són elements químics imprescindibles pel normal funcionament metabòlic, es troben com a components inorgànics en aliments. Aproximadament el 4% del pes corporal està compost per 22 elements anomenats minerals. Tenen un paper importantíssim en l’organisme, ja que són necessaris per a l’elaboració de teixits, síntesis d’hormones i en la major part de les reaccions químiques en les quals intervenen els enzims. Els minerals són tan importants, que fins i tot tenen fins terapèutics, anomenat oligoteràpia.

Els minerals es poden dividir en tres grups: els macroelements, que són els quals l’organisme necessita en major quantitat i es mesuren en grams. Els microelements, que es necessiten en menor quantitat i es mesuren en mil·ligrams. I els oligoelements, que es precisen en quantitats molt petites, concretament es mesuren en micrograms.

Macroelements
Sodi: Regula el repartiment d’aigua en l’organisme i intervé en la transmissió de l’impuls nerviós als músculs. El seu excés provoca augment de la pressió arterial (hipertensió), irritabilitat, retenció de líquids i sobrecàrrega de feina pels ronyons.
Aliments on trobar-ne: principalment la sal, però està present en tots els aliments en major o menor mesura.
Potassi: També regula l’aigua en l’organisme i participa en la contracció del múscul cardíac.
Aliments on trobar-ne: la fruita i verdures fresques, els llegums i els fruits secs.
Calci: Forma part dels ossos, dels teixits conjuntiu i dels músculs. Juntament amb el potassi i el magnesi, és essència per a una bona circulació de la sang. El 99% d’aquest mineral en el cós, forma part de l’esquelet.
Aliments on trobar-ne: productes làctics, fruits secs i llavors de sèsam.
Fòsfor: També és un element constituent de l’estructura dels ossos i en l’associació amb certs lípids, dóna lloc als fosfolípids, que són components indispensables de les membranes cel·lulars, i del teixit nerviós.
Aliments on trobar-ne: carns, peix, pollastre, productes làctics, llegums fruits secs, soja, el rovell de l’ou.
Magnesi: Equilibra el sistema nerviós central (lleugera acció sedant), és important per a la correcta transmissió dels impulsos nerviosos i augmenta la secreció de bilis (afavoreix una bona digestió dels greixos, i l’eliminació de residus tòxics). També és de gran ajuda en el tractament de l’artrosi, ja que ajuda a fixar el calci.
Aliments on trobar-ne: cacau, soja, fruits secs, civada, blat i algunes verdures.
Cloro: Afavoreix l’equilibri àcid-base en l’organisme i ajuda al fetge en la seva funció de l’eliminació de tòxics.
Aliments on trobar-se: sal comuna i aliments que en continguin com embotits, conserves, algues, olives, etc.
Sofre: Està present en totes les cèl·lules, especialment en la pell, cabells i cartílags. Entra en la composició de diverses hormones (insulina) i vitamines, neutralitza els tòxics i ajuda al fetge en la secreció de bilis.
Aliments on torbar-ne: llegums, col, ceba, all, espàrrecs, porro, peix i rovell d’ou.
MICROELEMENTS
Ferro: És necessari per a la producció d’hemoglobina, molècula que transporta l’oxigen en l’interior dels glòbuls vermells. També és imprescindible en la correcta utilització de les vitamines del grup B. Només s’arriba a aprofitar un 10-15% del ferro present en els aliments que consumim. La vitamina C millora l’absorció del ferro.
Aliments on trobar-ne: carns, fetge, rovell d’ou, verdura verda, cereals integrals, fruits secs i llevats.
– FluorPreveu la càries dental i fortifica els ossos.
On trobar-ne: aigua de l’aixeta, té, peix, col i espinacs.
– Yode: Indispensable pel bon funcionament de la glàndula tiroides. Ajuda al creixement, millora l’agilitat mental, crema l’excés de greix i desenvolupa correctament les ungles, el cabell, la pell i les dents.
Aliments on trobar-ne: sal marina, sal iodada, marisc, algues i vegetals cultivats en sols rics en yode.
Manganès: Activa els enzims que intervenen en la síntesi dels greixos i participa en l’aprofitament de les citavimes C, B1 i biotina.
Aliments on trobar-ne: peixos, crustacis, cereals integrals i llegums.
Cobalt: Contribueix en la formació dels glòbuls vermells, ja que forma part de la vitamina B12 que es pot sintetitzar en la flora intestinal.
Aliments on trobar-ne: carns, peixos, làctics, remolatxa vermella, ceba, llenties i figues.
– Cobre: És necessari per convertir el ferro emmagatzemat en l’organisme en hemoglobina i per assimilar correctament el dels aliments. També participa en l’assimilació de la vitamina C.
Aliments on trobar-ne: Cacau, cereals integrals, llegums i pebre.
Zinc: Intervé en els processos metabòlics com la producció de limfòcits, la síntesi de proteïnes i la formació d’insulina.
Aliments on trobar-ne: crustacis, carns vermelles, llegums, llevat de cervesa, germen de blat, ous i llet.

OLIGOLEMENTS
Silici: Indispensable per a l’assimilació del calci, la formació de noves cèl·lules i la nutrició dels teixits. Forma part de la síntesi del col·lagen, tendons i teixit en general.
Aliments on trobar-ne: els cereals, la cervesa i aliments vegetals en general.
Níquel: és necessari pel bon funcionament del pàncrees.
Aliments on trobar-ne: xocolata, fruits secs, cereals, espinacs i julivert.
Crom: participa en el transport de proteïnes i millora la diabetis.
Aliments on trobar-ne: greixos i olis vegetals, llevat de cervesa, ceba, enciam, patates i verros.
– Liti: fonamental per a la regulació del sistema nerviós central.
Aliments on trobar-ne: d’origen vegetal i animal, especialment en productes làctics i derivats i en els ous.
– Molibdè: ajuda a prevenir l’anèmia i les càries.
Aliments on trobar-ne: llet i derivats; llegums seques i vísceres. Els vegetals, peixos, sucres i greixos contenen nivells baixos d’aquest element.
Seleni: té les mateixes propietats desintoxicants que el sofre i a més és un potent antioxidant, per tant preveu l’envelliment dels teixits i d’alguns tipus de càncer. També s’utilitza pel tractament de la caspa i alleuja els fogots i els malestars provocats per la menopausa.
Aliments on trobar-ne: aliments d’origen animal -carns i peixos- són més rics que els aliments d’origen vegetal.